De kosten om asbest te verwijderen: waar moet je rekening mee houden?

26 oktober 2022 Bron: Bouw & Wonen
De kosten om asbest te verwijderen: waar moet je rekening mee houden?
Is er asbest bij jouw woning gevonden? Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten verwijderen. Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus en dient daarom door een professioneel bedrijf te worden verwijderd. In dit artikel lees je alles over asbest verwijderen.

Wat zijn de gevaren van asbest?

Asbest brengt één groot gevaar met zich mee: asbestkanker. Dit is een combinatie van longkanker en mesothelioom.

Iedereen komt wel eens in aanraking met asbestvezels. Dit heeft niet direct schadelijke gevolgen. Het risico op asbestkanker groeit wanneer je over een langere periode dagelijks asbestvezels inademt, bijvoorbeeld omdat dit zich in je woning bevindt. Het inademen van asbestvezels is binnenshuis het grootst. In de buitenlucht is de concentratie asbestvezels een stuk lager.

Asbest verwijderen: hoe werkt dat?

De eerste stap in het verwijderen van asbest is een asbestinventarisatie. Tijdens de inventarisatie wordt vastgesteld op welke locaties zich asbest bevindt. Vervolgens wordt de risicoklasse bepaald. Dit speelt een grote rol in de bepaling voor het verwijderen van asbest. Zodra dit is gedaan, worden de werkzaamheden gemeld bij de arbeidsinspectie en de gemeente. Aan het verwijderen van asbest zitten namelijk strenge regels verbonden: laat dit daarom altijd doen door een gecertificeerd saneringsbedrijf.

Het bedrijf verwijderd asbesthoudende materialen op een zorgvuldige en veilige manier. Vervolgens wordt er een eindmeting uitgevoerd en wordt de klus afgerond.

De kosten om asbest te verwijderen: waar moet je rekening mee houden?

Kosten asbest verwijderen

Voorafgaand aan het verwijderen van asbest wordt er een asbestinventarisatie gedaan. De kosten voor zo’n onderzoek variëren tussen de €100,- en €1.500,-: afhankelijk van het soort inventarisatie. In de onderstaande tabel lees je hier meer over.

Type asbestinventarisatieGemiddelde kostenAanvullende informatie
Visuele beoordeling (type 0)€100,- tot €200,-Het type 0 onderzoek bestaat uit een visuele beoordeling of er asbestverdachte materialen in de woning of het bedrijfspand aanwezig zijn.
Eerste asbestinventarisatie (voorheen type A)€300,- tot €400,-Bij de eerste asbestinventarisatie wordt er een inspectie uitgevoerd naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die waarneembaar zijn.
Tweede asbestinventarisatie (voorheen type B)€650,- tot €1.500,-De aanvullende asbestinventarisatie wordt uitgevoerd wanneer er bij de eerste naar voren komt dat er ook niet-waarneembare asbest aanwezig is.
Bron tabel: DekkerBv.nl

Wanneer er asbest in de woning of het bedrijfspand wordt aangetroffen, moet dit zo snel mogelijk verwijderd worden. Het verwijderen van asbest in één ruimte van 35 m² kost dit ongeveer €1.050,-. De prijs loopt op tot €1.700,- voor ruimtes tot 70 m². In de onderstaande tabel vind je meer prijs informatie.

Heb jij een dak met golfplaten? Grote kans dat hier asbest in verwerkt zit. Houdt er rekening mee dat je deze voor 2024 moet verwijderen: anders loop je het risico op een boete. Het verwijderen van asbest golfplaten kost ongeveer €675,- voor 1 tot 10 m² en loopt op tot €925,- voor een dak van 31 tot 50 m2.

OmschrijvingGemiddelde prijs
Een ruimte tot 35 m²€1.050,-
Twee ruimtes tot 40 m²€1.150,-
Drie ruimtes tot 50 m²€1.450,-
Twee ruimtes tot 70 m²€1.700,-

Golfplaten verwijderenGemiddelde prijs
Dak van 1 tot 10 m²€675,-
Dak van 11 tot 20 m²€800,-
Dak van 21 tot 30 m²€850,-
Dak van 31 tot 50 m²€925,-

In sommige gevallen is het toegestaan om zelf asbest te verwijderen. Dit mag alleen wanneer het gaat om kleine hoeveelheden vastgebonden asbest. Denk hierbij aan bloembakken of vensterbanken. De maximale hoeveelheid is 35 m² en het moet in één keer kunnen worden verwijderd om zo het risico op besmetting te verkleinen.

Het zelf verwijderen van asbest brengt ook kosten met zich mee. Zo wordt het aangeraden om beschermende kleding te dragen. Houdt rekening met ongeveer €100,- voor materialen. Voor het afvoeren van asbest naar de milieustraat betaal je vaak niks, maar dit kan per gemeente verschillen. Je kunt hierna informeren wanneer je een asbestmelding doet bij de gemeente.

De kosten om asbest te verwijderen: waar moet je rekening mee houden?

Subsidie voor asbestverwijdering

Voor het verwijderen van asbest is geen landelijke subsidie beschikbaar. Wel kun je via de gemeente mogelijk een subsidie of lening aanvragen. Dit kan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Meer informatie hierover vind je op snv.nl.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo