Algemeen

Hoe je als bedrijf voordeel pakt met duurzaam investeren

Hoe je als bedrijf voordeel pakt met duurzaam investeren
Duurzaam ondernemen is tegenwoordig steeds belangrijker, zowel voor het milieu als voor het imago van een bedrijf. Duurzaam ondernemen kost vaak meer dan je normaal kwijt zou zijn. Er wordt bijvoorbeeld meer rekening gehouden met de gevolgen van het kopen van een natuurlijk product, zodat de impact op het milieu minimaal is. De Nederlandse overheid heeft dit ook gezien en gelukkig biedt de belastingdienst verschillende mogelijkheden om de kosten voor duurzame investeringen te verminderen. In deze blog gaan we langs de belangrijkste aftrekposten die aanwezig zijn voor bedrijven die hoog inzetten op duurzaamheid.

Krijg subsidie en maak je werknemers productiever

Bodemisolatie, ook wel kruipruimte isolatie genoemd, kan helpen om de warmte-uitwisseling tussen de grond en het gebouw te verminderen, wat kan leiden tot lagere verwarmingskosten in de winter. De medewerkers die dagelijks op locatie bezig zijn kunnen als gevolg van kruipruimte isolatie voortaan terug naar 1 paar sokken in plaats van 3. Een warmere werkplek brengt niet alleen gemak, maar ook productiviteit naar voren. Uit onderzoek is gebleken dat vooral ouderen en vrouwen minder productief zijn op een koude werkplek. Bedrijven die in bodemisolatie investeren, kunnen in aanmerking komen voor aftrekposten, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA). De aftrek is 45,5% van het investeringsbedrag dat in aanmerking komt. deze regeling is ook aanwezig voor het aanschaffen van zonnepanelen. Let wel op, want je kan maar voor één aftrekpost in aanmerking komen, dus lees je goed in!

Comfortabel onderweg door subsidie voor bedrijfsvervoersmiddelen

Dit zijn de voordelen voor het aanschaffen van bedrijfsvervoersmiddelen
Het is ook mogelijk om als bedrijf gebruik te maken van subsidieregelingen bij het investeren in duurzame vervoersmiddelen. Bijvoorbeeld voor het aanschaffen van elektrische auto's of het installeren van laadpunten voor elektrische voertuigen. Voor het aanschaffen van emissieloze bedrijfsauto’s is er een subsidie beschikbaar van maximaal €5000,-. De auto hoeft niet gekocht te worden, maar kan ook geleased worden. Dit valt onder de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Voor het aanschaffen voor fietsen is er een andere regeling. Als je als werkgever besluit om een zakelijke fiets te kopen of te leasen, dan kan deze worden afgetrokken van de winst. Hier zijn wel verschillende voorwaarden aan gekoppeld. Zo is de maximale aftrekbare BTW €130,-. Zo kun je profiteren van financiële voordelen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

45% van de kosten zijn aftrekbaar!

Je kan nog meer voordeel pakken als bedrijf als je besluit om te investeren in duurzame en milieuvriendelijke maatregelen. Ben je bijvoorbeeld een koffiezaak die overstapt op biologische koffiebonen en een milieuvriendelijk koffiezetapparaat aanschaft? Of ben je een modezaak die investeert in duurzame en milieuvriendelijke kleding? Dan kan je gebruik maken van de MIA(Milieu-investeringsaftrek)! Hoe werkt het precies? Allereerst moeten de investeringen voldoen aan bepaalde voorwaarden:
  • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
  • Het bedrag aan milieu-investeringen moet minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn

Zo moeten ze bijdragen aan het verminderen van het milieu-impact en moeten ze vallen onder een van de categorieën die zijn opgenomen in de MIA-lijst. Voorbeelden van investeringen die onder deze categorieën vallen:
  • Investeringen in energiezuinige apparatuur
  • Het aanleggen van een groendak
  • Het installeren van een waterbesparende douche.

Daarnaast moet je als bedrijf aan administratieve verplichtingen voldoen die je terug kan vinden in de link hierboven. Zo moet je een plan van aanpak opstellen en de benodigde documentatie indienen bij de Belastingdienst. Gelukt? Dan kan je de MIA gebruiken om 45% van de investeringskosten van de duurzame maatregelen van de belastbare winst te halen. Zo heb je met de MIA een financieel voordeel dat je kan gebruiken om nog meer duurzame investeringen te doen!

Ook interessant


Build for Life