Architectuur

Hoe de cloud en tablets de bouwsector efficiënter maken

Tablets bestaan nog niet zo lang (ongeveer 5 jaar) en toch lijkt vandaag bijna iedereen een tablet te hebben. Tablets hebben de laatste jaren onze manier van werken en communiceren aan een enorm tempo gewijzigd. De bouwsector is één van de sectoren die enorm kan inspelen op de voordelen van het werken met tablets en cloud software.

Typisch voor de bouwsector is de afwisseling en interactie tussen activiteiten op kantoor en op de werf. Een voorbeeld hiervan is dat de verschillende partijen op de werf samenwerken op basis van plannen die op kantoor gemaakt en gewijzigd worden. Deze plannen worden vaak nog afgedrukt op papier om dan als basis te dienen bij werfbesprekingen. Dit zorgt niet alleen voor enorme bergen papier, maar ook dat aanpassingen aan die plannen niet altijd en onmiddellijk beschikbaar zijn: de wijzigingen moeten achteraf (op kantoor) doorgevoerd worden en doorgestuurd worden naar de betrokken partijen. Door gebruik te maken van tablets kunnen plannen eenvoudig digitaal beschikbaar gemaakt worden op de werf, en kunnen er onmiddellijk digitaal annotaties en schetsen op de plannen gemaakt worden. Via de cloud en automatische synchronisatie tussen computer, tablets en mobile kunnen deze aangepaste plannen onmiddellijk voor iedereen beschikbaar gemaakt worden.

Een van de meest gekende voorbeelden van cloud sofware die vaak door architecten gebruikt word is Dropbox: via Dropbox kan alle projectinformatie zoals bijvoorbeeld plannen, overeenkomsten, projectfiches en werfverslagen in de cloud opgeslagen worden. Hierdoor is deze informatie steeds real time beschikbaar voor alle team leden en van om het even waar (via internet). Dat is het principe van cloud software: de software en data staan gecentraliseerd en zijn op elk moment up to date en door iedereen bereikbaar via internet, overal. Cloud software hoeft u niet te installeren of te onderhouden op uw computer, maar wordt door de softwareprovider zelf online aangeboden. Van bestanden in de cloud hoeft u geen back-ups te maken of elke nieuwe versie naar al uw collega’s door te mailen: alles loopt eenvoudig via het internet. Gedaan dus met het over een weer sturen van files via mail, en met verschillende versies van bestanden wanneer verschillende personen in team samenwerken.

Cloud software is vaak toegankelijk via zowel de computer (via internet) als via zogenaamde “apps” op bijvoorbeeld iPhone, iPad of Android toestellen. Hierdoor kunnen ook op de werf documenten geraadpleegd en aangepast worden en kan informatie verzameld worden en zelfs meteen gesynchroniseerd worden met de cloud software. Waar computers onpraktisch zijn om op een werf te hanteren en een beperkte batterij-duur hebben, zijn tablets uitermate geschikt voor deze activiteiten. Ze zijn licht, liggen goed in de hand, de batterij gaat lang mee en je kan er foto’s, stemopnames, aantekeningen, en allerlei andere data mee verzamelen. Bovendien kunnen ze perfect beschermd worden (door hiervoor ontworpen beschermingshoezen) en bestaan er styli om accuraat te schetsen op de tablet.

Hoe de cloud en mobile-tablets de bouwsector efficiënter maken

Denk maar eens na welke functies uw tablet zoal voor u kan uitvoeren: Word processor, GPS, foto toestel, kaart, plannen, PDF documenten, schetsen, 3D model, video, voice recorder, telefoon, rekenmachine, web browser, TO DO lijstjes en memo’s, clock en stopwatch, het weer, en zoveel meer. En dat allemaal via één toestel.

Tablets stellen bouwprofessionals in staat om dagelijks heel wat tijd en administratie uit te sparen. Zo werd een jaar geleden in Vlaanderen ArchiSnapper op de markt gebracht: een app waarmee bouwbedrijven en architecten tijd uitsparen bij het opmaken en beheren van werfverslagen. In plaats van manueel alle data te verzamelen op de werf via camera en pen en papier, om die daarna op kantoor opnieuw in te geven en uren te spenderen aan het overnemen van nota’s, invoegen van foto’s en rechtzetten van de layout, gebeurt dit via ArchiSnapper automatisch via één app. Ook hier gaat over een cloud app: via de tablet worden alle gegevens verzameld op de werf, en vervolgens gesynchroniseerd met een online software. De verslagen worden automatisch gegenereerd in de online account waar ze bijvoorbeeld vanop kantoor verder bewerkt en verstuurd kunnen worden. Er zijn ook heel wat andere Apps die bouwprofessionals kunnen helpen met bijvoorbeeld schetsen, 3D plannen, administratie en time tracking. Hier kan u een overzicht vinden van de beste Apps voor de bouwsector.

Tablets zijn geen hype. Meer nog als communicatiemiddel (of voor spelletjes) worden apps en cloud software gebruikt om de administratie bij bedrijven aanzienlijk te verlichten en de efficiëntie en tijdswinst te verhogen. Door de interactie van activiteiten op kantoor en op locatie is de bouwsector bij uitstek een sector waar de voordelen van deze nieuwe technologieën duidelijk zijn. Ze stellen bouwbedrijven in staat om heel wat tijd en dus geld uit te sparen!

Ook interessant