Keukens

Het geheim van een praktische keukenopstelling en -indeling

Een nieuwe keuken kost veel geld. Je richt ze dus niet zomaar in, maar denkt goed na over de meest praktische en efficiënte opstelling en indeling. Voordat je naar een keukenspecialist stapt, is het goed om zelf al eens na te denken over een mogelijke indeling. Wij helpen je graag op weg aan de hand van het concept keukendriehoek. Lees hier alles over in het onderstaande artikel.

De ‘keukendriehoek’

De keukendriehoek is de denkbeeldige driehoek op het plan van je keuken tussen de drie belangrijkste werkplekken: de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Hoe kleiner de loopafstand tussen deze drie plekken, hoe praktischer je keuken. In een keuken met een compacte keukendriehoek was je de groenten uit je koelkast sneller, vul je je kookpotten met kraantjeswater zonder heen en weer te moeten lopen en zet je restjes makkelijk weg in de koelkast. Het lijkt triviaal, maar voor de ergonomie én efficiëntie van je keuken maakt een slimme keukendriehoek een wereld van verschil.

Mogelijke keukenopstellingen

Welke keukenopstelling is dan ideaal, met het oog op een compacte en praktische keukendriehoek?
  • De I-vormige keuken, waarbij alle elementen op een rechte lijn staan, bijvoorbeeld tegen een muur, is niet ideaal maar kan wel praktisch worden ingericht. Plaats de spoelbak centraal en voorzie voldoende werkblad.
  • De L-vormige keuken komt vaak voor en is vanuit ergonomisch standpunt erg goed.
  • De U-vormige keuken heeft zowel voor- als nadelen. Met de koelkast, spoelbak en kookplaat verspreid over de drie zijden van de U is de keukendriehoek hier optimaal, maar je ‘verliest’ natuurlijk wel twee hoeken werkblad. Daardoor is het soms ook dringen als je met meerdere personen in een U-vormige keuken aan de slag gaat. Zo’n keuken installeer je het best alleen als de kamer minstens 4 meter breed is.
  • De parallelle keuken bestaat uit twee evenwijdige stroken. Ook hier is de keukendriehoek optimaal. Zorg er wel voor dat je kookplaat en spoelbak in hetzelfde blok zitten, want anders krijg je gegarandeerd te maken met vlekken op je vloer.

Ook interessant