Verwarming & Sanitair

Het belang van een goed werkende ketel en waarom onderhoud zo belangrijk is

Het belang van een goed werkende ketel en waarom onderhoud zo belangrijk is
In elk huis in ons land kun je tegenwoordig een cv-ketel vinden. Een cv-ketel is een apparaat dat warm water levert voor de centrale verwarming en het kraanwater in een huis. 'CV' staat voor centrale verwarming, wat betekent dat de ketel zorgt voor het opwarmen van water dat door radiatoren of vloerverwarming circuleert om een ruimte te verwarmen. Er zijn vele verschillende cv-ketels op de markt te vinden, waarbij het van groot belang is om een goed werkende ketel te hebben. Wil jij weten waarom dit zo is en waarom onderhoud zo belangrijk is bij een cv ketel? In deze blog leggen we dit graag aan je uit!

Een warmer huis

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om een goed werkende cv-ketel te hebben om je huis te verwarmen. Slecht werkende ketels zorgen er namelijk voor dat je centrale verwarming niet zo goed als normaal functioneert. Zo wordt het een stuk lastiger om de ideale temperatuur te krijgen in huis. Wanneer je cv-ketel echter goed functioneert, heb je binnen mum van tijd de perfecte temperatuur thuis bereikt. Verder zal ook je kraanwater sneller reageren op de door jouw beoogde temperatuur.

Minder energiekosten

Een andere reden waarom je het beste voor een goed functionerende cv-ketel kunt kiezen, is doordat je minder energiekosten zult maken. Een cv-ketel heeft namelijk meestal gas of een andere brandstof nodig om water op te kunnen warmen. Wanneer de ketel in perfecte staat is, zal dit opwarmen optimaal verlopen. Hierdoor vindt er geen onnodige energieverspilling plaats, waardoor het gas dat je gebruikt hiervoor aan de zo laag mogelijk kant is. Dit vertaalt zich weer naar lage energiekosten. Wanneer je dus graag zo weinig mogelijk kosten wilt maken aan energie, zal een cv-ketel die goed functioneert het verschil maken.

Je ketel blijft langer goed met onderhoud

Verder is het goed om te beseffen waarom onderhoud bij een cv-ketel zo belangrijk is. De grootste reden is dat je ketel via bijvoorbeeld Gasservice Brabant langer goed blijft met onderhoud, Wanneer je een cv-ketel aanschaft, kan je aardig wat geld kwijt zijn aan deze investering. Daarom wil je dat je er zo lang mogelijk over doet voordat je weer voor een nieuwe ketel moet kiezen. De ideale methode om dit doel te bereiken, is door te kiezen voor degelijke en periodiek onderhoud. Voorkomen is immers beter dan genezen, en door middel van regelmatig onderhoud zal je cv-ketel enkele jaren meer mee kunnen gaan.

Onderhoud begint al met de installatie

Tevens is het goed om te weten dat onderhoud van een CV-ketel al begint met de installatie. Met een goede installateur zal je er namelijk zeker van zijn dat er niets fout is gegaan met de installatie. Daardoor is de kans dat je wat snel met onderhoud moet beginnen een stuk kleiner en zal ook dit je geld schelen. Kies dus voor een goede installateur voor je cv-ketel of ga voor een cv-ketel huren waarbij dit vaak al automatisch geregeld is.