Verwarming & Sanitair

Voordelen van verwarmen met airco

Voordelen van verwarmen met airco
Twee dingen die je wellicht niet zomaar bij elkaar zou zien staan: je huis verwarmen met airco. Airco associëren we natuurlijk vooral met de zomer als je koele lucht in huis of op je werkplek wil hebben. Maar het is meer dan dat. Het is namelijk een zeer gunstige en goedkopere manier om je huis te verwarmen in de winter. En dat ga je zeker merken in je portemonnee.

Luchtbehandeling

Airco is de afkorting voor airconditioner. De taak van een airconditioner is om de lucht in een gebouw of kamer optimaal te maken. In veel gevallen betekent dit dat de airconditioner de lucht verkoelt en de vochtigheidsgraad gereguleerd worden. Als je de definitie van de airco verder bekijkt, dan zie je dat het een apparaat is waarmee de temperatuur van een ruimte gereguleerd en constant gehouden kan worden. Heb je dus een airconditioner waarbij je een temperatuur kan instellen, bijvoorbeeld 20 graden Celsius, dan kan deze de lucht dus ook verwarmen. Let wel: niet alle airco’s kunnen ook de lucht verwarmen. Let hier dus op als je een airconditioner voor thuis of kantoor aanschaft.

Zuiniger in verbruik

Als je de verwarming aan zet en je gebruikt een cv-ketel, dan kan het even duren voordat de verwarming en dus de ruimte op de gewenste temperatuur is. Het verbruikt hierdoor meer energie om er voordeel van te hebben. Een airco die ook verwarmt werkt op stroom en dat is momenteel sowieso goedkoper dan gas. Daarnaast verwarmt het heel snel de kamer en houdt de ruimte op een constante temperatuur. Hierdoor kan deze manier van zuinig verwarmen snel een graadje lager, wat ook weer bespaart op de energierekening. Dankzij de airco geniet je de hele winter door van een behaaglijke constante temperatuur, zonder je over de gasrekening zorgen te hoeven maken.

Vergelijkbaar met een warmtepomp

De werking van een airco als verwarming is te vergelijken met hoe een warmtepomp werkt. In de zomer zuigt de airco de warme lucht weg en blaast het koude lucht van buiten naar binnen. In de winter draait dit principe om. In plaats van de lucht te koelen, wordt deze verwarmd. Het enige verschil met een warmtepomp is dat deze de warmte van buiten het huis niet alleen uit de lucht haalt, maar ook uit de grond.

Plaatselijk verwarmen

Een ander bijkomend voordeel van je huis verwarmen met airco is dat je alleen de ruimte waar je bent, kan verwarmen. Met een centrale verwarming verwarm je vaak ook ruimtes waar je helemaal niet bent. Dat is zonde van de energie en de warmte. Daarnaast werkt aircoheating heel snel, zodat de kamer in rap tempo op temperatuur is.

Bespaartips

Natuurlijk is het laten installeren van een airco met verwarmingsmogelijkheden een investering, maar dat geldt uiteindelijk voor alle bespaartips, waaronder isoleren van ramen, deuren, vloeren, spouwmuren en daken. De investering is echter eenmalig en je gaat lang plezier hebben van de airco. Bovendien ga je het echt merken in je gasverbruik, waardoor je de investering uiteindelijk dubbel en dwars terugverdiend. Investeer daarnaast in een goed onderhoudscontract, zodat je het hele jaar rond geniet van je airco voor een behaaglijk klimaat in je huis of de zaak.

Ook interessant