Ventilatie

Welke airco is de beste? 4 nuttige overwegingen in je keuze

Welke airco is de beste? 4 nuttige overwegingen in je keuze
lucht-luchtwarmtepomp Bulex, Airco-shop.be
Om de beste airco te kiezen zetten we de alternatieven even op een rijtje. Welke airco is de beste voor jouw situatie? Maak kennis met de verschillende types.

Welke airco toestellen zijn er op de markt

Airco toestellen kunnen grosso modo in 4 categorieën ingedeeld worden.

Een monobloc airco toestel is een airco toestel bestaande uit één unit. Ze worden op een buitenmuur geplaatst en de aan en afvoer van lucht wordt geregeld met 2 roosters. Omdat je hier werkt met een compressor in de ruimte zelf is een monobloc airco toestel niet aangewezen voor ruimtes waar je geen achtergrond lawaai wenst. Dit betekent dat een monobloc airco toestel dikwijls minder geschikt is voor woningen.

Split airco toestellen werken met afzonderlijke binnen- en buitenunits en met 3 verbindingen tussen de units. Eén voor de koelvloeistof, één voor condensvloeistof en een stroomtoevoer. Van split airco toestellen bestaan er 2 types.

En mono split airco toestel is een systeem waarbij één buitenunit en één binnenunit worden verbonden. Dit houdt in dat je maar één ruimte kan verkoelen. Een mono split airco toestel is daarom vooral interessant voor commerciële ruimtes zoals winkels of horecazaken. Vaak wordt een monosplit airco toestel er dan ook als verwarming gebruikt. De binnenunit verspreidt de aangezogen lucht in de ruimte immers op de gewenste temperatuur. Ofwel wordt de lucht gekoeld door een koelmiddel ofwel wordt de aangezogen lucht elektrisch verwarmd.

Een multi split airco toestel werkt volgens het zelfde systeem als een mono split airco toestel met dit verschil dat je verschillende binnenunits kan koppelen met de buitenunit. En dat je hiermee dus ook verschillende ruimtes kan verkoelen. Ook een multisplit aircotoestel kan je inzetten om te verwarmen.

Een laatste categorie zijn de mobiele airco toestellen. Deze zijn het goedkoopst in aanschaf maar het duurst in verbruik. Ook een mobiele airco is beschikbaar zowel met als zonder buitenunit met de bijhorende voor- en nadelen. Mobiele airco’s worden vooral aangeschaft wanneer er slechts voor beperkte tijd in het jaar gebruik van wordt gemaakt.

Image Airco-shop.be, multisplit airco toestel
multisplit airco toestel, Airco-shop.be

Welke airco is de beste op basis van toestel type?

Voor verkoeling van je woning is een multi split airco de beste optie. Met een multi split airco kan je makkelijk meerdere ruimtes bedienen en het produceert geen lawaaihinder.

Welke airco is de beste voor commerciële ruimtes? Afhankelijk of lawaai een hinder is of niet komen zowel monobloc als monosplit airco toestellen dan in aanmerking.

Welke airco is de beste voor slechts sporadisch gebruik? Zonder twijfel is een mobiele airco dan de beste keuze.

Welke airco is de beste als je er ook mee wil verwarmen?

Energiezuinigheid is een brandend actueel topic. Als je een investering plant om energiezuiniger te gaan verwarmen dan is een lucht-luchtwarmtepomp zeker de overweging waard. Een lucht-luchtwarmtepomp is ook een airco toestel. Het laat je toe je elektriciteitsgebruik fors te doen dalen als je voorheen elektrisch verwarmde en tijdens warme dagen kan je het gebruiken om je woning te verkoelen. Bovendien is de investeringskost voor een lucht-luchtwarmtepomp lager dan voor andere types warmtepompen.

Welke airco is de beste is een vraag die je dus ook in een bredere optiek van energiezuinigheid kan beantwoorden.

Welke airco is de beste naar merk toe?

Deze vraag is moeilijker te beantwoorden. Een aantal parameters spelen hier een rol zoals kwaliteit, levensduur, service, design, ruimte inname, prijs/prestatie verhouding, … . Enkele van deze factoren zijn ook eerder subjectief. Ruimte inname is niet voor iedereen van belang en ook design en prijs kunnen subjectief beoordeeld worden.

Een aantal merken komen wel steeds als de besten in de markt naar voren in benchmarks. O.m. Bulex, Bosch, Remeha, Vaillant, Airwell brengen elk zeer kwalitatieve airco toestel reeksen op de markt.

Wat zeker een belangrijke factor is in je keuze van airco toestel, is het aspect service. Een airco mag je zelf plaatsen (het ophangen van de units en het leggen van de leidingen) maar het in bedrijf stellen volgens de wettelijke voorschriften moet gebeuren door een erkend installateur. Een goede installatieservice en bijhorende installatiekost zijn dus belangrijke extra factoren om rekening mee te houden in je keuze.

Welke airco is de beste voor jou persoonlijk? Neem hiervoor zeker een kijkje op www.airco-shop.be. Airco-shop combineert een ruim aanbod van toestel types en merken en heeft een uitstekende reputatie inzake plaatsing en service.

Airco-shop.be – 0032 3 284 55 55 - info@airco-shop.be - Boomsesteenweg 12/2 - 2630 Aartselaar

Ook interessant