Architectuur

Het Sharifi-ha House: open of gesloten

Onzekerheid en flexibiliteit liggen aan de basis van het ontwerpconcept van het Sharifi-ha House, ontworpen door architecte Alireza Taghaboni van Nextoffice. Zowel de ruimtelijke kwaliteiten van het interieur als de formele configuratie van de buitenkant hebben rechtstreeks te maken met de verplaatsing van draaiende blokken, die ervoor zorgen dat het gebouw open of gesloten is, introvert of extravert. Deze veranderingen kunnen plaatsvinden naargelang het wisselen van de seizoenen of in functie van het gebruik van de ruimtes.

Het ontwerp: open of gesloten

De open- en geslotenheid van het gebouw is een referentie naar traditionele Iraanse huizen, waarin de manier van wonen aangepast wordt aan de seizoenen. De huizen hebben namelijk zowel een woonkamer voor de winter (Zemestan-Neshin) als een woonkamer voor de zomer (Taabestan-Neshin).

Tijdens de zomer is het Sharifi-ha House een open en transparant gebouw met wijde, grote terrassen. Tijdens Teherans koude, sneeuwrijke winters, daarentegen, sluit het gebouw. Dan zijn er zo weinig mogelijk openingen en de wijde zomerterrassen verdwijnen. Het gebouw vangt het zonlicht dan op doorheen de ruimte van de centrale leegte, die ook de twee vaste delen van het gebouw verbindt met elkaar door middel van opgehangen bruggen. Dit project daagt de concepten van intro-en extraverte typologie uit om zo tot een ruimtelijke transformatie te komen van een residentieel gebouw dat steeds verandert.

Lees verder op Architectura

Ook interessant