Architectuur

Hertzberger winnaar van scholenbouwprijs in Rome

Architectuurstudio Herman Hertzberger heeft in Rome bij een internationale scholenbouwprijsvraag een eerste prijs in de wacht gesleept. Het project maakt deel uit van een prestigieus scholenbouwprogramma, waarmee de Italiaanse hoofdstad een inhaalslag wil maken op het gebied van onderwijs.

Burgemeester Walter Veltroni van Rome maakte de uitslag maandag bekend. Hij zei dat uiterlijk in april volgend jaar de bouw begint. Het winnende ontwerp is een voorbeeld van de zogenoemde brede school. In Nederland zijn dat scholen voor basis- en voortgezet onderwijs, met meestal ook een eigen peuterspeelzaal en naschoolse opvang in hetzelfde gebouw. “In Italië zijn ze daar nog niet aan toe. Onze school in Rome krijgt alleen basisonderwijs en een middelbare school onder een dak”, zegt Herman Hertzberger (1932).

Extra prettig onderkomen
Hij is altijd bezig met de mensen voor wie hij bouwt. “Naar school gaan is eigenlijk helemaal niet leuk”, denkt hij. De architect maakt daarom een extra prettig onderkomen voor de kinderen en hun leraren. “De lokalen zijn bijvoorbeeld huisjes rondom een centrale hal die de functie heeft van een schoolplein. Met brede trappen die ook als tribune kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld bij toneelstukken.”

Romeinse villa’s
Het bouwontwerp is gebaseerd op de oude Romeinse villa's, voorzien van patio's met fraaie pergola's, waar kinderen veilig kunnen opgroeien. Bij de onderscheiding hoort een geldprijs van ongeveer 30.000 euro, maar het verkrijgen van de opdracht en daarmee internationale erkenning, is voor Hertzberger de grootste prijs. De architect won onlangs met zijn bureau een Nederlandse scholenbouwprijs met de vmbo-school 'Titaan' in Hoorn.