Henry van de Velde-label voor Vaeder

  BE   5 oktober 2015 Bron: King George
Henry van de Velde-label voor Vaeder
Vaeder, de atypische armatuur voor de kantoormarkt van Modular Lighting Instruments, sleepte een Henry van de Velde-label 2015 van Design Vlaanderen in de wacht. De jury apprecieerde niet alleen het knappe design van ontwerper Gerd Couckhuyt, maar ook de energie-efficiëntie en het ergonomische karakter van de armatuur. De Henry van de Velde-labels van Design Vlaanderen lauweren recente Vlaamse designproducten en -diensten. Het label is een keurmerk, een bevestiging van de designkwaliteit van een product.

In totaal dongen dit jaar meer dan 200 producten en diensten mee naar het label, maar niet meer dan 19 ontwerpen werden bekroond met een label. Vaeder van Modular Lighting Instruments is er trots op tot die gelukkigen te behoren.

Henry van de Velde-label voor Vaeder

Alles behalve doorsnee

Vaeder viel voor het eerst te ontdekken tijdens Euroluce/Salone del Mobile 2015. Modular vond dat het kantoor vandaag qua design een oppepper kon gebruiken. Gerd Couckhuyt ontwierp daarom de ledverlichting Vaeder. De naam is afgeleid van het Engelse ‘to evade’ (ontsnappen). De armatuur ontvlucht namelijk alles wat doorsnee is.

Typisch voor kantoorverlichting zijn tl-lampen die gedempt worden met lamellen (BAP) of een diffuser (van polycarbonaat). Voor Vaeder zocht Gerd Couckhuyt een functioneel alternatief dat hij vond in de natuur. De in huis ontwikkelde honingraatstructuur, in combinatie met een filterdunne diffuser, staat in voor een lage verblindingsgraad. Dat maakt van de armatuur geen bombastisch lichtbaken, maar een functionele en vooruitstrevende ledverlichting die je bovendien kunt dimmen. Vaeder is dan ook een energiezuinige en performante kantoorarmatuur.

Modular liet zich eerder al inspireren door Moeder Natuur. Zo gebruikten de ontwerpers van de afdeling R&D de aderstructuur van een boomblad als voorbeeld om een bionisch koellichaam voor ledspots te ontwikkelen, waardoor die beter afkoelen en dus een langere levensduur hebben.

Eindeloos spannend

Waar in de kantoormarkt strakke en rechte lijnen overheersen, vertoont Vaeder een creatief lijnenspel waarin je duidelijk de hand van designer Gerd Couckhuyt ziet. Hij tekende eerder voor Modular Lighting Instruments Izar en Nozzle, waarin dezelfde glooiende lijnen te herkennen zijn.

“Voor Vaeder liet ik de oersymbolen voor man (/) en vrouw (/) samensmelten. Je ziet dat op de kopse kant van de armatuur. Ze omarmen elkaar en vormen tegelijk een spanningsveld tussen man-vrouw, dominant-elegant. Samen zorgen ze voor een eindeloze armatuur.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo