Verlichting

2e Henry van de Velde Label voor Couvreur.Devos

2e Henry van de Velde Label voor Couvreur.Devos
Twee Henry van de Velde Labels en drie Good Design Awards op vier jaar tijd. Het gaat hard voor het West-Vlaamse ontwerpersduo Couvreur.Devos. Hun rechttoe-rechtaan-aanpak, lef en humor resulteren in opvallende producten, een aparte beeldcommunicatie en bijzondere interieurs. Op 9 januari ontvangen ze hun tweede Henry van de Velde Label. Het winnende ontwerp is Rektor, een strakke ledspot die ze tekenden voor Modular Lighting Instruments.

De Henry van de Velde Labels van Design Vlaanderen lauweren recente Vlaamse designproducten en -diensten. Het label is een keurmerk, een bevestiging van de designkwaliteit van een product. In totaal dongen dit jaar bijna 160 producten en diensten mee naar het keurmerk. Toch ontvingen er maar 15 een label. Rektor van Couvreur.Devos voor het verlichtingsbedrijf Modular Lighting Instruments is er een van.

Rektor, eigentijdse verlichting

Rektor is een opbouwspot waarvan het lichthuis in alle richtingen draait. Je kunt het toestel zowel op de wand als op het plafond monteren. Zo doet Rektor dienst als leeslampje naast het bed, maar ook als richtbare spot in de woonkamer. “Vooral het kantelmechanisme maakt van Rektor een enorm veelzijdige spot”, vertelt Björn De Vos. “Zonder dat er een draad te zien is, kan het lichthuis toch 360° ronddraaien en 90° kantelen.” De jury van de Henry van de Velde Labels apprecieerde de fijne afwerking en de voortreffelijke, eigentijdse materiaalkeuze. Rektor is in verschillende kleurschema’s te verkrijgen, waarbij het accent op de behuizing ligt. Die kies je in brushed aluminium, chrome of smoked bronze. Tot slot is de armatuur uitgerust met de beste ledverlichting voorhanden.

Rektor, eigentijdse verlichting
Rektor

Tweede Henry van de Velde Label

Het is niet de eerste keer dat Couvreur.Devos het label in de wacht sleept. In 2011 deden ze dat al voor Scotty, ook een armatuur voor Modular Lighting Instruments. “Uiteraard zijn we enorm trots op het label. Het is makkelijk om iets moois te ontwerpen, maar het is veel moeilijker om iets moois te ontwerpen dat ook uitvoerbaar en betaalbaar is”, vindt Bram Couvreur.


Hoe ontwerp je een winnend armatuur?

Iets creëren vanuit het niets, hoe begin je daaraan? “We vertrekken altijd vanuit de briefing van de klant. Die kan eng zijn, of heel breed. Voor Rektor gaf Modular Lighting Instruments ons de opdracht ‘Ontwerp een opbouwarmatuur’. Dan begin je te schetsen”, zegt Bram. “We wilden een toestel dat in zo veel mogelijk ruimtes zou passen. We hebben zeker vijftig verschillende vormen uitgeprobeerd, tot we voelden dat de verhoudingen juist zaten. Onze sterkte is dat we niet alleen technisch onderlegd zijn, maar ook een goed buikgevoel hebben. Als ontwerper is een natuurlijk gevoel voor evenwicht broodnodig.”

Wie zijn Couvreur.Devos?

Couvreur.Devos is Bram Couvreur (° 1982) en Björn De Vos (° 1979). De twee ontmoetten elkaar begin 2000 bij een ontwerpstudio, waar Bram allround creative was en Björn productdesigner. Bram richtte in 2004 Maister op, een bureau dat ondertussen acht medewerkers telt en vanuit Oekene (Roeselare) de grafische wensen van klanten van a tot z opvolgt. Björn trad toe tot het bureau in 2008. In 2010 zag de spin-off Couvreur.Devos het levenslicht. Alle projecten van Couvreur.Devos ontdek je op www.couvreurdevos.be.

Couvreur.Devos
Couvreur.Devos

Ook interessant