Architectuur

Tentoonstelling Henry van de Velde: Brieven van architecten

Honderdvijftig jaar na de geboorte van architect en kunstenaar Henry van de Velde slaan het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, de Koninklijke Bibliotheek van België en de Archives & Musée de la Littérature de handen in elkaar voor een tentoonstelling met prachtige brieven van Van de Velde. De brieven zijn te bewonderen in de Nassaukapel van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel, van 26 september tot en met 30 november 2013 in de tentoonstelling Henry van de Velde. Brieven van architecten.

Waar de grote retrospectieve Henry van de Velde. Passie – Functie – Schoonheid in het Jubelpark een indrukwekkend en rijk gedocumenteerd beeld geeft van het enorme oeuvre van Van de Velde, dringt deze intieme brievententoonstelling verder door tot zijn persoon. De brieven laten een andere, intiemere stem horen dan de publieke figuur en de schrijver van memoires.

Uit de brieven blijkt de grote empathie en de betrokkenheid van Henry van de Velde tegenover zijn correspondenten, waaronder veel grote namen uit de architectuur zoals Alvar Aalto, H.P. Berlage, Walter Gropius, Le Corbusier en Eric Mendelsohn. De brieven van deze correspondenten wijzen op de brede erkenning van Henry van de Velde als een sleutelfiguur in de twintigste-eeuwse moderne architectuur.

Meer informatie op www.henryvandevelde2013.be

Ook interessant