Verbouwen

Boekentoren in Gent tegen 2017 gerestaureerd

De Vlaamse regering trekt een subsidie van 7,5 miljoen euro uit voor de restauratie van de Boekentoren in Gent. De eerste fase van de renovatie begint dit jaar. Tegen 2017 moeten de werken afgerond zijn.
De Boekentoren is een ontwerp van architect Henry Van de Velde en biedt onderdak aan de Gentse universiteitsbibliotheek. Sinds 1992 is de toren beschermd als monument, maar het gebouw raakte steeds meer in verval.

"Voor een optimaal behoud van de erfgoedstukken moet het gebouw dringend aangepast worden aan de hedendaagse eisen rond bewaring en opslag", zegt Vlaams minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA). "Het gebouw moet ook toegankelijker worden voor andersvaliden en de publiekswerking moet worden verruimd." Zo komt er onder meer een afzonderlijke toegang tot de belvedère in de toren en een leescafé.

De volledige restauratie zal ongeveer 40 miljoen euro kosten, waarvan 12,1 miljoen euro gesubsidieerd wordt. Het Vlaams Gewest draagt ruim 7,5 miljoen euro bij. De rest van de subsidies komt van de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen.

De renovatie gebeurt gefaseerd om de werking van de Boekentoren zo weinig mogelijk te hinderen. Dit jaar nog wordt er een ondergronds depot gebouwd voor de bewaring van de kostbaarste werken. Tussen 2012 en 2014 worden de gevels, daken en het schrijnwerk aangepakt. Nadien komt de restauratie van het interieur.

De oplevering is gepland voor 2017, 200 jaar na de oprichting van de universiteit van Gent.

Ook interessant