Tuin

Henry van de Velde award voor The Waterbench

Henry van de Velde award voor The Waterbench
Foto: © Dagmar Heymans - Movito
The Waterbench van ontwerper Barbara Standaert en prefabbetonfabrikant Ebema wint een Henry van de Velde award 2020 in de categorie ‘Habitat’. Daarmee erkent de jury dit stadsmeubel met de meest prestigieuze designprijs van Vlaanderen. Op 22 januari weten we of The Waterbench in zijn categorie ook een Gold Award in de wacht sleept. Diezelfde avond wordt ook de Henry van de Velde Public Gold Award uitgereikt, de publieksprijs die wordt gekozen over alle categorieën heen.

De wereld beter maken

De jury van de Henry van de Velde-prijzen selecteert elk jaar ontwerpen die de wereld anders en beter maken. De categorie Habitat richt zich specifiek op designproducten die de woon- of werkomgeving verbeteren. The Waterbench past hier perfect in. Deze ecologische zitbank combineert stad, natuur en beton. Ze geeft het groen opnieuw een plaats in ons verstedelijkte landschap en biedt tegelijk zitcomfort. Zo bevordert ze ook het sociale contact tussen inwoners in de openbare ruimte en werknemers in een bedrijfsomgeving.

The Waterbench van ontwerper Barbara Standaert
Foto: © Dagmar Heymans - Movito

Waterdoorlatende bloembank

Het concept van The Waterbench komt van designer Barbara Standaert. Zij ontwierp een bloembak die tegelijk een elegant zitelement vormt. Een bloembank. Barbara Standaert stapte naar Ebema voor de realisatie. Na een proces van cocreatie gaf de betonspecialist The Waterbench vorm in een combinatie van poreus en architectonisch beton. Dankzij de poreuze bovenkant sijpelt de regen door tot in een waterdicht spaarbekken. Dat buffert tot 280 liter. Gevolg: minder wateroverlast én een continue watervoorziening voor plant en boom. The Waterbench vergt weinig onderhoud. Je kan hem overal plaatsen zonder voorbereidende werken. Het poreuze oppervlak garandeert een droog zitvlak.

Going for Gold

Met deze Henry van de Velde-prijs nestelen Ebema en Barbara Standaert zich in een select gezelschap. En dit is nog niet het eindpunt. Op 22 januari maakt Ebema ook nog kans op een van de Gold Awards. Zoals de Gold Award in de categorieën Habitat, Company en zelfs de Henry van de Velde Public Gold Award, de publieksprijs. Van 14 november tot en met 19 december kan het publiek hiervoor stemmen op www.flandersdc.be en www.henryvandevelde.be.

Ook interessant