Architectuur

Henk Döll mag stadskantoor van Haarlem ontwerpen

Henk Döll van het Döll-Atelier voor de Bouwkunst gaat het nieuwe stadskantoor van Haarlem ontwerpen. Het Rotterdamse bureau werd gekozen uit een groep van in totaal zeven architecten.

Bij de keuze van de architect stonden voor de gemeente de visie en de ideeën van het bureau op het gebouw centraal, en niet het ontwerp. De selectiecommissie koos voor Döll, omdat dit bureau volgens hen op alle punten goed scoort. “De stedenbouwkundige inpassing van het voorstel binnen het gebied is intelligent, de routing van de verschillende gebruikersgroepen van het gebouw is helder en de publiekshal is prettig van schaal”, aldus de commissie. “Er wordt een goede sfeer geschetst van het interieur en de werking van de publiekshal. Ook de uitstraling van de geschetste gevels is aansprekend. De oplossing van de entree is een zeer positief aspect van hun voorstel: men loopt via de Schipholweg, maar komt daadwerkelijk binnen via het pleintje waaraan ook de school ligt.”

Duurzaam
Het duurzaamheidsaspect is eveneens in goede handen bij Döll, weet de commissie. Zo kreeg hun ontwerp voor het gemeentehuis van Nieuwegein het predikaat ‘voorbeeldproject duurzaam en energiezuinig bouwen’ van Senter/Novem. Henk Döll was een van de oprichters van en partners in het bekende architectenbureau Mecanoo. Twee jaar geleden startte hij een nieuwe bureau. Döll is in Haarlem geen onbekende. Zo realiseerde hij in samenwerking met Joost Swarte de Toneelschuur en zal hij naast die plek ook nog een nieuw hofje bouwen. Andere projecten van Döll zijn de openbare bibliotheek in Almelo, het Cultureel Centrum Alkmaar en het kantoor van de Sparkasse in Krefeld (Duitsland).

Naar verwachting zal de architect begin april 2005 daadwerkelijk starten met de opdracht. De oplevering van het gebouw staat gepland voor begin 2009.