Zwembaden en (zwem)vijvers

Have a safe swim! Tips voor een kindveilig zwembad

Have a safe swim! Tips voor een kindveilig zwembad
Afgelopen weken moest je op tijd en stond verfrissing zoeken tijdens de hittegolf. Heerlijk om jezelf dan te verkoelen door een frisse duik in je zwembad te nemen. Voor je eigen veiligheid en die van je kinderen vind je hieronder enkele tips die je in een Loxone Smart Home kan toepassen zodat jullie een zomer lang volop kunnen genieten in en rond het zwembad.

Verdrinking is bij kinderen jonger dan 4 jaar jammer genoeg nog altijd één van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen thuis. Ongeluk zit immers in een klein hoekje en het is snel gebeurd. Kinderen kunnen ongezien in het water sukkelen of tijdens het zwemmen in de problemen komen. Elke seconde is dan belangrijk. Na twee minuten onder water ontstaat er namelijk onherstelbare hersenschade en na drie minuten is het dodelijk.

In Frankrijk is het bij wet verplicht dat de privézwembaden gebouwd of geïnstalleerd sinds 1 januari 2004 moeten uitgerust zijn met een veiligheidssysteem dat aan bepaalde normen dient te voldoen om ongelukken te vermijden. Momenteel zijn er 4 systemen voor de zwembadbeveiliging voorzien door de Franse wet:
  • Een hekwerk rond privézwembaden;
  • Afdekzeilen, afdekkingen of rolluiken die voldoen aan NF P90-308;
  • Een zwembadoverkapping;
  • Een alarm.

De zwembadeigenaar is er dus wettelijk verantwoordelijk. Het niet voorzien van de nodige veiligheidsvoorzieningen kan hoge boetes tot gevolg hebben. In de Benelux kent men voorlopig nog geen wettelijke bepalingen voor zwembaden van particulieren, maar een Europese regelgeving zal echter niet lang op zich laten wachten. Voorlopig moet je dus zelf verantwoordelijkheid en voorzorgen nemen.

Menselijke controle blijft bij uitstek de beste optie, maar een moment van onoplettendheid is steeds mogelijk. Drijf daarom de veiligheid op met de volgende toepassingen van Loxone om ongelukken in het zwembad te vermijden.
Wanneer je automatische Loxone verlichting in je tuin, rond en in je zwembad plaatst, zie je beter waar je wandelt en wordt de kans op vallen in het zwembad beduidend kleiner.

Door het plaatsen van Loxone druksensoren word je op de hoogte gehouden via een alarm op je gsm wanneer er iemand in het zwembad springt of valt op ongebruikelijke momenten. De druk wordt in het water gemeten door de sensor. Een verandering in druk wijst op een val in het water. Bovendien heeft een Loxone druksensor ook nog een andere functie, namelijk het controleren van de backwash-functie in je zwembad. Een backwash of keerspoeling voorkomt het dichtslibben van zand in de zandfilter. Als de druk in de zandfilter +/- 0.5 bar gestegen is of wanneer de doorstroming gestremd is, merkt de druksensor van Loxone dit op en zal deze automatisch een keerspoeling uitvoeren. Een backwash keert de waterstroom in de filter om zodat het zand gespoeld wordt.

Daarnaast wordt dankzij een automatische sturing van je zeil of overkapping over je zwembad de kans op per ongeluk in het donker in je zwembad sukkelen al geminimaliseerd. Je zwembadcover kan aangestuurd worden door de Loxone Miniserver. Zo kan je bijvoorbeeld programmeren dat je zwembadoverdekking automatisch dichtgaat op een bepaald uur wanneer er niemand meer inzit of wanneer je je huis verlaat. Ook kan je instellen dat je gealarmeerd wordt wanneer er iemand in je zwembad springt terwijl je niet thuis bent.

Tegenwoordig heb je ook al beloopbare roldekken. Deze kunnen het gewicht van 2 volwassenen en een kind dragen, zodat een redding mogelijk is wanneer iemand in het water valt. Een andere belangrijke eis is dat water snel verwijderd moet kunnen worden van de cover, want een klein kind kan zelfs verdrinken in enkele centimeters water. Wanneer je valt op een ouder roldek, zal deze gedeeltelijk inzakken en onderlopen met water. De mogelijkheid zit erin dat je onder de overdekking geraakt en dan is het bijster moeilijk om te kunnen ademen en om er nog terug uit te geraken. Bij deze types van zwembadoverdekking kan je instellen dat je zwembadcover automatisch volledig opengaat wanneer de Loxone druksensor voelt wanneer er iemand op de overdekking of in het zwembad valt.

Geniet vanaf nu van veilige zomerdagen aan het zwembad! Nog meer weten over intelligente toepassingen aan het zwembad? Bezoek dan snel de Loxone wellness-pagina.

Have a safe swim! Tips voor een kindveilig zwembad

Ook interessant