Hans van Heeswijk architecten wint architectenselectie Station Geldermalsen

  NL   15 mei 2019 Bron: Hans van Heeswijk architecten
Hans van Heeswijk architecten wint architectenselectie Station Geldermalsen
Nieuwe oostentree - © Hans van Heeswijk architecten
Hans van Heeswijk architecten heeft de hoogste totaalscore gehaald in de besloten competitie voor het ontwerp van nieuwe entrees en een reizigerstunnel voor station Geldermalsen. De publieksstem heeft hierbij de doorslag gegeven.

De Lingense Alliantie en gemeente West Betuwe nodigden vier architectenbureaus uit voor het maken van een ontwerp. De ontwerpen zijn op 6 mei gepresenteerd aan de inwoners van Geldermalsen die op die avond hun voorkeur hebben uitgesproken voor het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten. Daarna hebben de juryleden, bestaande uit vertegenwoordigers van bureau Spoorbouwmeester, ProRail en De Lingense Alliantie, individueel op basis van zorgvuldige weging van de criteria hun oordeel gegeven. Volgens de vakjury is het winnend ontwerp “contrasterend in kleur en materiaal met het monumentaal stationsgebouw maar passend in aandacht voor details, materialen en proporties. Mooi opvallend en zelfverzekerd ontwerp, het houten plafond in de tunnel voorkomt dat het allemaal te koel en zakelijk wordt.”

Hans van Heeswijk architecten wint architectenselectie Station Geldermalsen
Nieuwe reizigerstunnel met trapopgang © Hans van Heeswijk architecten

Station Geldermalsen is in 1886 gebouwd als overstapstation. Het monumentale stationsgebouw is in 2017 zorgvuldig gerestaureerd. De toegang voor reizigers vanuit Geldermalsen is door de oorspronkelijk opzet als overstapstation nooit optimaal geweest. De aanleg van twee nieuwe perrons, een reizigerstunnel en twee nieuwe entrees gaat daar verandering in brengen.

De twee witte luifels nodigen de reiziger aan beide zijden op heldere wijze uit naar de twee station entrees en de nieuwe tunnel. De luifels vormen meteen ook de perronoverkapping van de nieuwe perrons. Door de ranke opzet blijft het doorzicht op het monumentale stationsgebouw zoveel mogelijk behouden.

Hans van Heeswijk architecten wint architectenselectie Station Geldermalsen
Nieuwe westentree © Hans van Heeswijk architecten

De hoogwaardige materialen in de reizigerstunnel geven de nieuwe toegang allure en het houten plafond zorgt voor een warme uitstraling en een goede akoestiek. In de monumentale stationsoverkapping worden lichtstroken geplaatst, waardoor daglicht tot op de bodem van de tunnel komt. Bij de trapopgang vanuit de tunnel naar het perron ontstaat hierdoor een prettige lichte ruimte.

Hans van Heeswijk architecten wint architectenselectie Station Geldermalsen
Zicht op het nieuwe perron aan de oostzijde © Hans van Heeswijk architecten


Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo