Vastgoed

Gunstige kopersmarkt lijkt een illusie

Van alle Nederlandse woningen die te koop staan is 35% na een jaar nog niet verkocht. Inmiddels is het aantal beschikbare koopwoningen opgelopen tot 190.000, 50% meer dan normaal. De gemiddelde periode dat een huis te koop staat liep sinds 2008 op van 133 dagen naar 243 dagen.
Daarnaast nemen veel mensen niet eens meer de moeite om hun huis te koop te zetten. Met name starters stellen de aanschaf van een woning op dit moment liever even uit. Niettemin meent de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat, onder meer dankzij een historisch lage rente, er sprake is van een gunstige kopersmarkt. De prijzen daalden de afgelopen twee jaar met 10 tot 15%, en elke huizenkoper kan volgens de NVM kiezen uit ruim 20 woningen. De potentiële kopers lopen echter tegen verschillende blokkades op, die de komende tijd waarschijnlijk niet zullen worden weggenomen.

Zo belemmeren onder meer berichten over de economie, de baanonzekerheid, bezuinigingen en weggevallen startersfondsen het herstel van de woningmarkt. Daarnaast kunnen veel starters naar hun hypotheek fluiten zolang banken zich streng blijven opstellen bij kredietaanvragen. Ook de voortdurende discussie over de hypotheekrente-aftrek maakt potentiële kopers terughoudend.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad