Nieuwbouw

Gronden Waalse Krook onwettig onteigend

De terreinen waarop nu de stadsbibliotheek gebouwd wordt, blijken in 2010 niet volgens de regels onteigend. De gronden waren sinds 1985 eigendom van V.O.P., een vennootschap rond de familie Van Overstraeten. Die probeerde eind jaren negentig tevergeefs een vergunning te krijgen om er een nieuw sportcomplex bouwen, in combinatie met nieuwe stadswoningen en een kleine jachthaven. Later stelde V.O.P. ook tevergeefs voor om zelf de bibliotheek te bouwen. De beslissing dat twee percelen grond van de NV V.O.P. aan de Grote Huidevettershoek en een sportgebouw aan de Korianderstraat in Gent, samen ruim 39 are, onwettig onteigend werden, dateert van 9 mei. Aan de uitspraak gaat een ruim twee jaar durende procedure vooraf.

Uiteindelijk werden de gronden in 2010 bij hoogdringendheid onteigend voor 3,6 miljoen euro, een bedrag dat na tussenkomst van een rechtbank opgetrokken werd tot 8,2 miljoen euro. De totale onteigeningskosten bedragen volgens V.O.P. echter 50 miljoen euro. Samen met interesten en gederfde winsten loopt de schade zelfs op tot ruim 75 miljoen euro. "De waarde moet vergoed worden, we vragen niet meer dan dat", reageert Johan Van Overstraeten. "Alle kosten die erbij komen, zijn kosten van procedures waarvoor ze zelf hebben gekozen."

Volgens de rechtbank kan er van een "wederoverdracht" van de gronden geen sprake zijn, omdat de percelen niet meer in handen zijn van het stadsontwikkelingsbedrijf. Volgens Van Overstraeten is er met de eigendom en de rechten geschoven, waardoor de gronden niet meer teruggegeven kunnen worden. "Gent heeft al langer zien aankomen dat die onteigeningen niet orde waren", zegt hij. "Om de teruggave te bemoeilijken heeft het stadsontwikkelingsbedrijf het onteigende goed doorverkocht aan de stad, die nadien een zakelijk recht toekende aan de exploitatievennootschap cvba Waalse Krook."

Ondertussen lopen er nog andere procedures, onder meer de bouwvergunning wordt betwist voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De stad Gent onderzoekt de zaak en zal later reageren.

Ook interessant