Architectuur

Groen licht voor Parijse piramidetoren

De gemeenteraad van Parijs heeft het groene licht gegeven voor de bouw van Le Projet Traingle. De 180 meter hoge piramidetoren is ontworpen door Herzog & De Meuron. Het gebouw wordt in het zuidwesten van het stadscentrum gerealiseerd.
Het is voor het eerst sinds vijfendertig jaar dat in het centrum van Parijs een wolkenkrabber wordt gebouwd. De toenmalige burgemeester Giscard d'Estaing verbood in 1976 dat er nog hoger dan 37 meter gebouwd zou worden. Het verbod volgde na een ware hoogbouwwoede, die nogal wat als lelijk ervaren torens opleverde.

De Triangle-toren is ook niet bepaald onomstreden. Nog altijd protesteren verschillende erfgoedorganisaties tegen de bouw, en ook de groene partij in de Parijse raad is tegen. Het verzet richt zich behalve op de ‘kolossale’ omvang ook op de functie van het gebouw. Tegenstanders zeggen niet op ‘weer een kantoorgebouw’ te zitten wachten.

Ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp zijn inmiddels tien verdiepingen geschrapt. Ook zijn de plannen voor een inpandig museum, zwembad en hotel afgeblazen. Om de schaduwwerking enigszins te reduceren, is het profiel van de toren zo licht mogelijk gehouden.

Lees verder op Architectenweb.nl