Gouden Piramide 2013: vier nominaties bekend

  NL   16 mei 2013 Bron: Gouden Piramide Verstuur
Gouden Piramide 2013: vier nominaties bekend
Onder leiding van de Rijksbouwmeester, Frits van Dongen, heeft een jury uit 54 inzendingen vier opdrachtgevers genomineerd voor de Gouden Piramide 2013 met als thema gebiedsontwikkeling. De crisis heeft drastische gevolgen voor gebiedsontwikkeling. Steeds vaker gaat het over herstructurering van de bestaande stad, dorp en landschap en over kleinschalige initiatieven 'van onderop' om tot gebiedsontwikkeling nieuwe stijl te komen. Deze tendens is zichtbaar in de vier genomineerde opdrachtgevers en hun projecten:

Gemeente Culemborg met de Nieuwe Hollandse Waterlinie Culemborg
Vanwege de cultuurhistorische en landschappelijke waarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie besloot de gemeente een geplande uitbreiding niet te laten doorgaan. Een in verval geraakt fort werd opgeknapt en het inundatielandschap weer zichtbaar gemaakt. Op initiatief van een bewonersgroep is het fort ontwikkeld tot een actieve en succesvolle ontmoetingsplek.Partners: Stichting Werk aan het Spoel, Dienst Landelijk Gebied Oost, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer.

Ontwerpers: Rietveld Landscape l Atelier de Lyon, Gent en Monk Architecten, Restauratiearchitectuur BBM, RPS/BCC.

Gemeente Zaanstad met Programma Inverdan
Om de ruimtelijke samenhang, de sociaaleconomische structuur en het verblijfsgebied te verbeteren, is het stationsgebied van Zaandam grondig onder handen genomen. Door de karakteristieke architectuur heeft het gebied een uitgesproken identiteit gekregen, die zowel bewoners als bezoekers (waaronder veel toeristen) blijkt aan te spreken.Ontwerpers: Soeters van Eldonk, WAM Architecten, DOK Architecten, Nunc, Scala Architecten, architectenbureau Butzelaar Van Son, Döll Atelier voor bouwkunst, Geurst en Schulze architecten, Heren 5 Architecten, Simon Sprietsma.

Volkshuisvesting Arnhem met Modekwartier/100%ModeXL
Het programma voor de hoognodige verbetering van de wijk Klarendal werd door de woningcorporatie gekoppeld aan Arnhem als stad van de mode. Inmiddels hebben tal van ateliers en horecagelegenheden onderdak gevonden in opgeknapte winkelpanden. Andere onderdelen zijn het verplaatste stationspostkantoor en een nieuw mode- en designhotel. De gemeente nam de openbare ruimte voor haar rekening.Partners: Gemeente Arnhem, Ondernemersvereniging DOCKS, Bewoners Klarendal.

Ontwerpers: K3 architectuur, Nexit architecten, Maak>architectuur, Hoogte Twee, VARIX, Gemeente Arnhem en Suzanne Mulder.

ZUS met Test Site Rotterdam
Het jonge bureau ZUS gaf de aanzet voor een bottom up strategie als alternatief voor de stagnerende ontwikkeling van het Central District in Rotterdam. Met verschillende projecten is het gebied weer tot leven gewekt, met als meest opvallend onderdeel een opgetilde voetgangersroute (Luchtsingel). Een grote groep opdrachtgevers is verenigd in een Test Site Alliantie, met ZUS in de rol van regisseur.Partners: Codum, LSI project investment, Gemeente Rotterdam, IABR.
Ontwerp: ZUS.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo