Architectuur

Glazen kantoorgevel voor woningcorporatie

Voor de nieuwe huisvesting van woningbouwcorporatie Helpt Elkander in Nuenen is een bestaand pand getransformeerd tot een open en transparant kantoorgebouw. Van den Pauwert architecten heeft daartoe een vrij extreme ingreep gedaan. Het pand aan het Vincent van Goghplein dat het nieuwe onderkomen van de woningbouwcorporatie zou worden was een gesloten, donker bakstenen gebouw. De architecten hebben de gevel vervangen door een geheel glazen pui, zodat er een sterke visuele interactie is tussen de corporatie en de Nuenense gemeenschap.

Met de transparante gevel komt Van den Pauwert architecten tegemoet aan twee wensen vanuit de woningbouwvereniging. De werknemers, die eerder in een vergelijkbaar gesloten gebouw zaten, wilden een opener pand. Daarnaast zou een transparant de verbeelding zijn van de kernwaarden van Helpt Elkander.

Markante contour

“De vraag is dan hoe transparant je kunt gaan”, vertelt Joost van den Brand van het architectenbureau. “We hebben over verschillende oplossingen met openingen in de gevel nagedacht. Het oorspronkelijke gebouw heeft echter een markante contour met een punt bovenop. Bij elk ontwerp bleef die punt detoneren.”

"We hebben toen besloten een definitieve knip te maken met het naastgelegen pand – oorspronkelijk zijn ze als een geheel ontworpen – en de gevel van het linkerpand inclusief de punt geheel in glas uit te voeren. Daarmee kwamen de kernwaarde van de opdrachtgever en de architectuur met de vreemde contour bij elkaar.”

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant