Architectuur

Castella wint Architectuurprijs Nijmegen

De Architectuurprijs Nijmegen 2013 is dit jaar toegekend aan Castella. Ontwerper is architect Ludo Grooteman (destijds werkzaam bij Dok architecten) en ontwikkeld in opdracht van Talis. De prijs werd aan de vooravond van de Dag van de Architectuur, vrijdag 21 juni, uitgereikt aan architect en opdrachtgever.

De vakjury kende Castella de eerste prijs toe. Ze is van mening dat dit project, een zorgvuldig vormgegeven, gedetailleerd en uitgevoerd woon/werkgebouw is dat in architectonisch opzicht een voorbeeldfunctie heeft. De toren die zich in een complexe stedenbouwkundige situatie bevindt op het voormalige Dobbelmanterrein is sterk integraal vormgegeven en een echte eyecatcher. De jury prijst het hoge ambitieniveau dat Talis heeft gehad bij het begeleiden van de bouw van de toren. De jury waardeert de keuze voor een ondergrondse parkeerkelder omdat het maaiveld nu autovrij is en rust creëert op de kruising van twee stadsentrees in Nijmegen; de Graafseweg en het spoor. De jury is enthousiast over het onderhoudsarme karakter van gebouw en omgeving en over de uitstraling van de gevel van het gebouw door het gebruik van 3 glazen lagen om het geluid te weren. Ook aan het interieur, de wandbekleding, kleurgebruik, toepassing van zitjes en het Dobbelmanlogo op de vloer is veel zorg en aandacht besteed. De jury is van mening dat architect en opdrachtgever een icoon hebben gerealiseerd, een architectonische parel.

Architectuurprijs Nijmegen
De Architectuurprijs Nijmegen wordt tweejaarlijks door het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) in opdracht van de gemeente Nijmegen georganiseerd. Uit de 50 ingezonden projecten die in 2011 en 2012 zijn opgeleverd en ingezonden selecteerde de jury een eerste prijswinnaar, twee tweede prijswinnaars en een eervolle vermelding. De vakjury bestond uit Jurjen van de Meer (De Zwarte Hond), Cilly Jansen (Architectuur Lokaal) Jos van Eldonk (Soeters Van Eldonk Architecten) en technisch voorzitter en voorzitter ACN, Jacques Thielen.

Ook interessant