Gezond binnenklimaat vermindert stress bij studenten

15 juli 2015 Bron: Renson
In september start het nieuwe schooljaar. De scholen moeten dan klaar zijn om de leerlingen een leerrijke en gezonde omgeving te garanderen. Het binnenklimaat speelt daarbij een belangrijke rol en onderzoeken overal ter wereld hebben al vaker aangetoond, dat veel klaslokalen muffe ruimtes zijn met een verontreinigde lucht, flikkerende en verblindende verlichting en op warme dagen een temperatuur zoals in een sauna. Voldoende verse lucht en een aangename temperatuur maakt de lokalen al veel gezonder, wat concentratieverlies, stress en andere gezondheidsproblemen bij leerlingen en leerkrachten voorkomt. Ventilatie, ventilative cooling en zonwering van RENSON® zorgt voor gezonde en attente studenten, wat uiteindelijk leidt tot betere leerprestaties.

Een slecht binnenklimaat in scholen leidt tot verschillende klachten: Droge ogen en kelen; leraren die elke dag lesgeven met hoofdpijn; studenten die na korte tijd al de concentratie verliezen en de ‘s middags gewoon wegsuffen. Het ziekteverzuim bij leerlingen en leerkrachten stijgt en de prestaties van de leerlingen verslechteren. Toch kunnen eenvoudige maatregelen al veel problemen voorkomen: lokalen aangepast aan het aantal leerlingen, een adequate en correcte verlichting, een goede isolatie en een gezond binnenklimaat.
Gezond binnenklimaat vermindert stress en concentratieverlies bij studenten
“Bij renovatie of nieuwbouw moet zeker rekening gehouden worden met de beperking van het energieverbruik, maar men moet ook zorgen voor de gezondheid en het comfort van leerlingen en personeel. Speciale aandacht moet daarbij uitgaan naar de kwaliteit van de binnenlucht en de temperatuur in de klaslokalen,” zegt Johan Debaere, Communicatieverantwoordelijke bij RENSON®. “Door de verbeterde isolatie blijven vochtigheid, CO2 en andere schadelijke stoffen in het gebouw hangen, waardoor de binnenlucht wordt verontreinigd. Net daarom is het zo belangrijk om regelmatig en correct te ventileren.” Zelfregelende ventilatieroosters, zoals de Invisivent®, zorgen voor de toevoer van verse lucht, terwijl afvoermonden in combinatie met een CO²-gestuurde klep (RENSON® Healthconnector) de afvoer van de vervuilde lucht regelen. Er wordt nooit meer geventileerd dan strikt noodzakelijk. Er wordt dus geen energie verspild. Bovendien vraagt het systeem slechts een minimum aan onderhoud.

“Ook de temperatuur speelt een belangrijke rol. Op warme dagen kan het vaak broeierig heet worden in klaslokalen, wat de leeromstandigheden ook niet bevordert,” vervolgt Johan Debaere. “Ventilative cooling en de beperking van de zonne-instraling overdag door een efficiënte buitenzonwering moet die oververhitting tegengaan.” Bij ventilative cooling worden speciale roosters met hoge doorlaat gebruikt, bijvoorbeeld RENSON® type 432. Die zorgen voor de toevoer van grote natuurlijke luchtstromen, die het gebouw en de binnenlucht ’s nachts of ‘s morgens afkoelen, zonder energieverbruik. Windvaste screens, zoals de Fixscreen®, of aluminium zonweringsystemen, zoals luifels met Sunclips®-lamellen en Loggia®-schuifpanelen, weren tijdens warmere dagen de zon uit klaslokalen en voorkomen op die manier oververhitting. Toch blijft een optimale lichtinval mogelijk, want daglicht heeft een positief effect op de leerprestaties.

Gezond binnenklimaat vermindert stress en concentratieverlies bij studenten

Met ventilatie en zonwering is de gezonde school echt mogelijk. Een gezond binnenklimaat zal het concentratieverlies en de stress bij de leerlingen verminderen en uiteindelijk de prestaties verbeteren!

Gezond binnenklimaat vermindert stress en concentratieverlies bij studenten

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo