Vastgoed

Gemeente mag beslissen over vastgoedkopers

Gemeentebesturen hebben het recht om mee te beslissen wie vastgoed in de gemeente koopt. Dat zegt burgemeester Johan Sauwens (CD&V) van de stad Bilzen.
De stad vroeg in 2002 een lijst van kandidaat-kopers aan een projectontwikkelaar bij een privéverkaveling in Nerem. Mensen uit de eigen gemeente of uit de provincie Limburg kregen daarbij voorrang. Bilzen is toen niet teruggefloten, zegt Sauwens.

"De lijst gaf de voorkeur aan zij die in de eigen gemeente woonden, of in Belgisch Limburg, en die voldeden aan een aantal sociale parameters. Het is door de gemeenteraad goedgekeurd, het is publiek. Er is ook geen vernietiging gekomen door de voogdijoverheid", aldus Sauwens.

"Mij lijkt het perfect legitiem dat men ook de taalkennis of de bereidheid om Nederlands te spreken voor dit soort verkavelingen test, zoals dat in de wooncode bestaat voor huurders van sociale woningen."

Afgelopen weekend ontstond er heibel toen bleek dat verschillende gemeenten uit de Vlaamse rand afspraken maakten met projectontwikkelaars om kandidaat-kopers te screenen.

Ook interessant