Geld lenen voor een verbouwing

24 februari 2020 Bron: Bouw & Wonen
Geld lenen voor een verbouwing
Als je droomt van een nieuwe keuken, badkamer of veranda, kan je wel eens schrikken van de prijs. Om niet meteen al het spaargeld aan te spreken of als er niet genoeg spaargeld is, is voor de hand liggend om te lenen. Lenen voor een verbouwing is vaak ook fiscaal interessant. Bovendien loont het de moeite om te kijken of er ook nog subsidies te rapen vallen. Op die manier krijg je extra financiŽle hulp terwijl je woning meteen ook in waarde stijgt.

Soorten leningen

Voor een verbouwing kan je kiezen tussen een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente, je kan de afgeloste bedragen weer opnemen en je kan de lening boetevrij vervroegd aflossen. Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en een vaste rente. Daardoor heb je een vast maandbedrag af te lossen en weet je ook wanneer je ermee klaar bent. Daarom gaat men vaak persoonlijke leningen afsluiten.

Voorbereiding

Als je gaat informeren om een lening af te sluiten, moet je precies weten hoeveel geld je nodig hebt. Probeer daarom vooraf zo gedetailleerd mogelijk een plan van de verbouwing op te stellen. Vraag op voorhand voldoende offertes op. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit die geboden wordt. Het zou jammer zijn veel geld te besteden aan iets dat niet lang mee gaat. Duur is het toch allemaal, dan kan je beter nog dat beetje extra uitgeven om meteen een mooi en duurzaam resultaat te krijgen. Als je het volledige budget goed vastgelegd hebt, hou er dan toch nog rekening mee dat er onverwachte uitgaven kunnen zijn. Daarom kan je best niet tot het uiterste gaan met je verbouwing en ervoor zorgen dat je nog wat geld achter de hand hebt.

Fiscaliteit

De fiscus kan vaak ook een beetje helpen. Kijk dus op voorhand na of er bepaalde belastingvoordelen te behalen zijn door een lening voor een verbouwing aan te vragen. Vaak zijn er ook speciale voordelen als je een verbouwing laat uitvoeren waarmee energie bespaard kan worden, zoals bijvoorbeeld bij het plaatsen van dakisolatie of zonnepanelen. Vergeet daarbij ook niet na te kijken of er subsidies beschikbaar zijn voor de verbouwing die je wenst uit te voeren.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo