Duurzaam Bouwen

GREEN-INC pionier in inclusieve klimaatacties voor stedelijke gelijkheid

GREEN-INC pionier in inclusieve klimaatacties voor stedelijke gelijkheid
Het GREEN-INC (GRowing Effective & Equitable Nature-based Solutions through INClusive Climate Actions) project is een ambitieus Europees onderzoeksinitiatief, klaar om een revolutie teweeg te brengen in stedelijke duurzaamheid. Door het integreren van rechtvaardige en effectieve op de natuur gebaseerde oplossingen (NbS) zoals zoals groene daken en pocketparken beogen de onderzoekers Inclusive Climate Actions (ICAs) op punt te stellen waarbij tegelijkertijd klimaatverandering en stedelijke ongelijkheid aangepakt wordt.

"NbS hebben meerdere voordelen, maar kunnen vooral stedelijke ongelijkheden en onrechtvaardigheden in steden versterken. Om beter rekening te houden met dilemma's en afwegingen, hebben we zowel de theorie als de praktijk over inclusieve klimaatacties omarmd. Nu gaan we een systematische evaluatie van ICA's in Europese steden ​ uitvoeren." zegt Boud Verbeiren, project coordinator en professor aan de onderzoeksgroep Hydrology and Hydraulic Engineering aan de VUB.

Het project brengt zes vooraanstaande universiteiten samen - waaronder de VUB - en vijf partnersteden - Amsterdam, Brussel, Boekarest, Turijn en Skellefteå - om inclusieve klimaatacties te beoordelen en principes te ontwikkelen om stedelijke ongelijkheden aan te pakken en tegelijk de veerkracht van ecosystemen in verschillende Europese contexten te vergroten.

GREEN-INC zal uitgebreid onderzoek doen om ervoor te zorgen dat NbS alle leden van de gemeenschap ten goede komen. Door een holistisch milieu-socio-economisch evaluatiekader voor NbS te ontwikkelen en samen met lokale partners stedelijke proeftuinen op te zetten, zal het project experimenteren met nieuwe benaderingen om inclusieve en rechtvaardige oplossingen te creëren voor de uitdagingen van klimaatverandering.