Frank O. Gehry: architect in de spotlights (fotospecial)

13 juni 2014 Bron: Bouw & Wonen
Architect Frank O. Gehry is geboren in 1927 in Toronto, Ontario in Canada. Gehry heeft sinds 1962 een eigen Bureau in Los Angeles (Frank O. Gehry Associates). Aan het eind van de jaren zeventig bouwde Gehry een serie woonhuizen met opengebroken volumes en geprefabriceerde elementen. Voorbeelden daarvan zijn de Spiller Residence in venice, californiŽ en zijn eigen Huis in Santa Monica, waarvan de buitenmuren bestonden uit Roze asbestplaten, golfplaten en ijzerhekwerk. Dat moest de indruk wekken dat het huis zelfgemaakt, niet af en instabiel Was.

De belangrijkste bouwwerken van enige Omvang staan in Los Angeles, bijvoorbeeld de Loyola Law School, het california Aerospace Museum, de Francis Howard Goldwyn Regional Branch Library en het Vitra Design Museum.

Recentelijk bouwde hij een golvende wolkenkrabber (New York by Gehry) in New York, het American Center in Parijs in een Meer sobere Vormgeving, de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles en het gebouw van Nationale Nederlanden in Praag.

Spraakmakend is zijn guggenheim Museum in het Spaanse Bilbao (zie foto links), dat verrijst op een voormalig haventerrein bij de oude binnenstad waaraan de Schaal en de Textuur van het Museum is aangepast. Opvallend aan dit ontwerp is het gebruik van geavanceerde Computerprogramma's en het sculpturale metalen dak.

Bekijk de fotospecial van Frank O. Gehry. Klik hier.
Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo