Architectuur

Facebook en Gehry bouwen ideeënfabriek voor RipStikliefhebbers

Een RipStik kan misschien wel hét transportmiddel worden te Facebook West, een uibreiding van het hoofdkwartier van het sociale netwerk-bedrijf ontworpen door Frank Gehry. De van twee wielen voorziene kruising tussen een skateboard en een snowboard kan de perfecte manier worden om van het ene einde van het gebouw naar het andere te geraken – een afstand van zo’n kwart mijl lang. Het beslaat één grote kamer, ongeveer 40.000 vierkante meter groot.

Gehry’s project zal het daglicht zien in het begin van de aankomende lente, en dit langs een snelweg van Facebook East, het huidige thuis van het bedrijf aan de rand van San Francisco Bay in Menlo Park, California. Het bedrijf heeft de kosten van het project niet meegedeeld, maar wilde wel kwijt dat het in de lijn ligt van de gemiddelde kost van een dergelijk project in die omgeving.

De 83-jarige Gehry moet toegeven dat hij Facebook zelf nog niet helemaal onder de knie heeft, maar vindt wel plezier in uit te zoeken waar zijn cliënten mee bezig zijn. Voor een exclusieve eerste kijk, begeleidt hij ons rond studiemodellen van de campus in het warenhuis waar zijn kantoor gevestigd is.

Mark Zuckerberg, de 28-jarige co-oprichter van Facebook, herkende een collectief werkethos in de lijn van het zijne. Met zijn team probeert Gehry ideeën uit en lost hij problemen op door het eindeloos herwerken van architecturale modellen. Zuckerberg knaagt dan weer aan de hindernissen van het face-to-face interageren in zijn zoektocht naar het uitbreiden van sociale interactie op elektronische toestellen.

In het ontwerp van het gebouw vinden we werkbanken terug die zich lijken te groeperen als scholen vissen. Ze zijn georganiseerd in werkgroepen aangevuld met vergaderzalen die met graffiti kunnen worden beschilderd, maar ook met aansluitende lounges gemeubeld met arcade gameconsoles.



Gehry doet uit de doeken dat grote vensters in de 26-voet-hoge plafonds de grote ruimte zullen voorzien van meer dan ruim voldoende daglicht.

Lees verder op Architectura