Architectuur

Frank Gehry down under met 'boomhut'

Frank Gehry heeft het ontwerp voor een nieuw gebouw van de technische universiteit van Sydney gepresenteerd. Het is voor de Amerikaan het eerste project dat in Australië wordt gerealiseerd. Het Chau Chak Wing Building wordt voorgesteld als boomhut.

Gehry spreekt van een gebouw met stam en takken die een ‘kern van activiteit’ vormt en zowel vereniging tussen studenten en afzonderlijk werken mogelijk maakt. De gevel maakt dankzij haar ingedeukte voorkomen een uniforme indruk, maar bestaat feitelijk uit twee verschillende façades.

Het overheersende gedeelte bestaat uit baksteen, die met zijn zandkleur verwijst naar die van de klassieke bebouwing in Sydney. De scherpe, glazen gevelpanelen moeten worden gezien als een aparte gedeelte. Deze breken met het beeld van de omliggende gebouwen, maar weerspiegelen ze ook.

Het elf verdiepingen tellende gebouw is bedoeld als onderkomen voor businessopleidingen. Onder meer via het aanbrengen van een intelligent klimaatsysteem wordt gestreefd naar de hoogste graad van duurzaamheid voor onderwijsgebouwen in Australië.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant