Architectuur

Neurologische kliniek van Gehry in Las Vegas

In Las Vegas is afgelopen weekend het Cleveland Clinic Lou Ruvo Centre for Brain Health geopend. Deze kliniek voor neurologische aandoeningen is het eerste gebouw dat Frank Gehry heeft ontworpen in de beroemde gokstad. Het bouwwerk bestaat uit twee vleugels die zijn verbonden door een open binnentuin.

Gehry heeft zijn uitbundige ontwerpen nooit aan Las Vegas willen slijten, maar voor opdrachtgever Lou Ruvo maakte hij een uitzondering. De heren hebben beide ervaring met het verlies van een dierbare aan een neurologische ziekte als Alzheimer. De gehuisveste kliniek voor onderzoek, detectie en behandeling behoort tot de belangrijkste ter wereld.

Het gebouw bestaat uit twee delen, met elk een eigen vormgeving. De eigenlijke kliniek is ondergebracht in een witte doos van gestapelde blokken. Dit is het meest sobere gedeelte van het geheel, met een gevel van glas en stucwerk dat naar boven toe terugloopt. In het vier verdiepingen tellende volume bevinden zich de patiëntenkamers, laboratoria en kantoren.

Het meest in het oog springende gedeelte is een voor Gehry typische sculptuur van rvs-platen. Het biedt onderdak aan het Life Activity Centre, een zaal die te huur is voor feestjes en evenementen. Het geld wat hiermee wordt verdiend, komt ten goede aan de kliniek.

Lees verder op Architectenweb.nl