Interieur

Fotowedstrijd: 'How to see', George Nelson

Vorige jaar organiseerde Vitra Belgium een succesvolle fotowedstrijd rond het thema: „Meet Charles EAMES“ (1907 –1978). Dit jaar is designer George Nelson aan de beurt en het thema is “HOW TO SEE”, naar de titel van een boek dat Nelson schreef in 1977.

Thema

Een afbeelding die de werkomgeving, de ontwerpen of de inspiratiebronnen van George NELSON illustreert, komt in aanmerking voor deelname. De foto moet ook niet-kenners van het werk van George NELSON aanspreken.

Achtergrond

Onder de grote designers van de XXste eeuw, is de Amerikaan George Nelson (1908-1986) nog betrekkelijk weinig bekend. In werkelijkheid maakt hij nochtans deel uit van de belangrijkste en invloedrijkste ontwerpers van zijn tijd en is zonder meer de grondlegger van het moderne design. Dit veelzijdig talent was op verschillende vlakken actief: als ontwerper, graficus, architect, organisator van tentoonstellingen, designmanager en promotor van het design. Als designcriticus en –theoreticus is hij ook de auteur van een aantal boeken (‘Tomorrow’s House’ (1947, ‘Problems of Design’ (1957), ‘How to see’ (1977), ‘On Design’ (1979) ) en een bijzonder rijk journalistiek oeuvre dat de internationale benadering van het design en de architectuur decennia lang heeft beïnvloed.

George Nelson wordt geboren in 1908 (Hartford, Connecticut, USA). Hij studeert architectuur en verblijft in Europa tussen 1932 en 1934. Bij zijn terugkeer naar Amerika is Nelson inmiddels een onvoorwaardelijke aanhanger van het modernisme geworden. Van1935 tot 1944 werkt hij voor “Architectural Forum”, toen het bekendste tijdschrift voor architectuur in de Verenigde Staten.

Eind jaren veertig bedacht Nelson de “Pedestrian Mall”, dat zich heeft ontwikkeld tot de hedendaagse verkeersvrije straten en het systeem “Storage Wall”(1945), een plan voor het integreren van opbergsystemen in de constructie van het huis. Van 1945 tot 1972 is George Nelson directeur design bij het meubelbedrijf Herman Miller. Hij introduceerde er Charles & Ray Eames, Isamu Noguchi en Alexander Girard met wie hij een collectie ontwikkelde die zijns gelijke niet heeft in de geschiedenis van het meubel.

Vanaf het midden van de jaren 30 leidt Nelson ook zijn eigen agentschap dat zich decennia lang bezighoudt met de meest uiteenlopende creaties: grafisch werk, architectuur en de organisatie van tentoonstellingen.

Het meubeldesign van George Nelson onderscheidt zich minder door een eenvormigheid van stijl dan door zijn grote verscheidenheid. Zijn creaties, die steeds in materialen van topkwaliteit zijn gemaakt, fascineren door hun functionaliteit, elegantie of door hun originaliteit. De optische indruk van lichtheid die van de meeste creaties van Nelson uitgaat, hun frisheid, hun goed humeur en de natuurlijke elegantie die ze typeren, weerspiegelen het optimisme dat de periode van hun ontwerp kenmerkt. Meer nog dan hun functionele en esthetische kwaliteiten, is het dit optimisme dat ook vandaag nog hun charme uitmaakt.

Vitra produceert zijn werken sedert 1957: een dertigtal verschillende Nelson Clocks, Marshmallow Sofa, Day Bed, Home Desk, Tray Tables, Nelson Tables, Nelson Bench, Nelson Perch, Coconut Chair & Stool. Sinds 1984 beschikt Vitra over de exclusieve rechten voor alle producten van Nelson voor Euorpa en het Midden-Oosten. Bovendien wordt het privé-archief van George Nelson door het Vitra design Museum (DE) bewaard. Voor extra info over de Nelson producten: zie www.vitra.com.

Voorwaarden

Voorwaarden tot deelname aan de fotowedstrijd “MEET Charles EAMES” samen met het inschrijvingsformulier zijn te vinden op de website van vitra www.vitra.com.
De werken dienen tegen uiterlijk 6 juni 2008, degelijk verpakt en vergezeld van het inschrijvingsformulier, gestuurd of afgegeven te worden aan Vitra Belgium, Woluwelaan137, 1831 Diegem met vermelding van “Fotowedstrijd NELSON”.

Jury

De jurering gebeurt op 10 juni 2008 door :
Mevr. Lieve Blancquaert, fotografe, (www.lieve-blancquaert.be)
Dhr. Xavier Cannone, directeur Musée de la Photographie, Charleroi (www.museephoto.be)
Dhr. Julien Lanoo, fotograaf (www.ju-la.be)
Dhr. Wim Robberechts, fotograaf (www.robberechts.tv)

Prijzen

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 11 juni 2008.

De door de jury gekozen laureaten in de categorieën ‘originaliteit’ en ‘technische kwaliteit” winnen elk een ‘Coconut Chair en Ottoman’ ontworpen door George Nelson in 1955 (zie foto boven) met een winkelwaarde van 4843 euro. Daarnaast worden 20 andere waardevolle inzendingen beloond met een speciale editie van de Vitra Home Catalogus. Dit boek werd onlangs op de Book Fair in Leipzig met een bronzen medaille bekroond in de categorie "Most beautiful international books".