Duurzaam Bouwen

Finnframe: compleet systeem met houten passiefmuren

Op de beurs Bois & Habitat (Namur Expo, 26-29 maart 2010) stelt FINNFOREST (stand 1H11) zijn nieuw systeem van houten passiefmuren voor: FINNFRAME. FINNFOREST is een van de belangrijkste marktspelers op het gebied van houtbouwsystemen met een breed gamma structurele producten en oplossingen voor de bouw- en verbouwsector en voor alle soorten gebouwen. Even voorstellen!

FINNFRAME is het eerste systeem van houten passiefmuren dat het label van het gerenommeerde ‘Passivhaus Institut Darmstadt’ kreeg en is een totaaloplossing die bestaat uit:
• I-liggers van Finnjoist (FJI) samengesteld uit een OSB-kern en twee zolen (of flenzen) in Kerto;
• Lamibois Kerto voor onder- en bovenregels van de FINNFRAME-muren;
• windverband aan de binnenzijde met een minimumdikte van 15 mm.

Van 240 mm tot 400 mm past de I-ligger van Finnjoist (FJI) zich aan aan de dikte van het gewenste isolatiemateriaal. De I-ligger als muurelement wordt dikker door een verhoging van de kern in OSB-plaat. De flenzen van de FJI blijven hetzelfde.

Het opvullen van de circa 60 cm tussen de I-liggers FJI gebeurt met het isolatiemateriaal van de ontwerper. De dikte van het isolatiemateriaal hangt af van de eisen van de opdrachtgever (passiefmuur of energiezuinig gebouw). FINNFRAME is verkrijgbaar in 4 diktes afhankelijk van het gewenste prestatieniveau (240 mm, 300 mm, 360 mm, 400 mm).

De naleving van de EPB-normen en de bewustwording bij particulieren van de noodzaak om de energieprestaties van hun woning te verbeteren, bieden dit bouwsysteem natuurlijk een grote afzetmarkt voor de nieuwbouw van eengezinswoningen.

Er zijn momenteel kantoren in aanbouw die de troeven van draagstructuren (bijvoorbeeld een binnendraagstructuur van pijlers en balken in beton) en buitenmuren in FINNFRAME-hout combineren.



EEN FINNFRAME-MUUR IN DE PRAKTIJK

FINNFRAME is een bouwsysteem dat de gewoonten van schrijnwerkers niet verandert. Fabricage en plaatsing van een muur met I-liggers FJI zijn in elk opzicht hetzelfde voor schrijnwerkers. Het is een skeletmuur met stijlen die 600 mm uit elkaar staan! Het windverband komt aan de binnenkant van de muur met een paneel van minstens 15 mm dik.
De luchtdichtheid van de muur gebeurt, of door verlijming van de voegen, of door een dampscherm. De plaatser hoeft zich enkel nog te concentreren op de verbindingen van het schrijnwerk met de openslaande elementen en de andere muren om de buitenmantel perfect af te dichten. Het geringe gewicht van de Finnjoist-ligger z dat het een ergonomisch bouwsysteem is. Het is 30 % lichter dan massief ‘droog’ sparrenhout.

FINNFRAME-MUUR: TECHNISCHE INFO

• FJI: verkrijgbaar in vier balkhoogtes: van 240 tot 400 mm – Standaardlengte van 12 m;
• Kerto: verkrijgbaar in balken van 39 of 45 mm dikte voor onder- en bovenregels van de muur – dezelfde hoogtes als de FJI;
• Distributie: in België wordt Finnforest verdeeld door JONCKHEERE. Meer info op www.FINNFOREST.fr (rubriek Distributeurs)

VOORDELEN VAN HOUT ALS BOUWMATERIAAL

Hout is het enige vernieuwbare bouwmateriaal. Het hout en de afgeleide producten van FINNFOREST zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en dragen het PEFC-label.

In vergelijking met andere bouwmaterialen, vergen houtproducten erg weinig energie tijdens het productieproces en dus blijft de CO2-uitstoot beperkt. Hout is een efficiënt natuurlijk isolatiemateriaal dat op lange termijn een grote hoeveelheid CO2 kan opslaan.