Interieur

Fidias Awards 2011: Studenten – Eco label

Winnaar: Ilse Leysen
Levende bouwmaterialen ecologische materialen - De algen gaan pas oplichten als ze in nood zijn en zullen dus in contact gebracht worden met de bezoekers die zelf beweging in het water kunnen brengen. De plaatsen waar beweging in het water ontstaat zullen oplichten. Ook hebben de algen strikt hun 12uur licht en hun 12uur nacht nodig, Ze zullen enkel en alleen schijnen als ze weten dat het donker is. Een circadiaans ritme van zonlicht en totale duisternis is dus noodzakelijk. Hun ideale leefomgeving is stilstaand water met een kleine toevoeging van voedingsstoffen en mineralen.

Omwille van bovenstaande redenen krijgen deze microscopische bioluminescente wezentjes een plaats in de grote open ruimte van de bunker waar het zonlicht overdag overvloedig binnenvalt. Het driekwart ronde platform zal bedekt worden met een open waterlaag van 10 cm waar de bezoeker zich uit kan leven en in interactie kan gaan met het lichtgevende wateroppervlak.

Als tweede levende lichtelement zijn er de bacteriën. Deze hebben een permanent fel blauw licht en hebben geen zonlicht nodig. Ze hebben een relatief korte levensduur maar zijn makkelijk te kweken op een compacte oppervlakte van een voedingsbodem. Daarom zullen deze op Petri-schaaltjes geënt worden en ondergebracht worden in de oude ventilatieschachten van de donkere kamers die zullen dienen als bezoekersruimtes. Daar zullen de bacteriën als een indirecte verlichting dienen voor deze ruimtes.

De laatste lichtbron in de bunker zijn de tientallen bioluminescente kwallen. Omdat ze beter leven in grote groepen hebben ze nood aan een ruim en koel zoutwateraquarium en een beperkte hoeveelheid zonlicht. Een omvangrijke aquarium vraagt ook omvangrijke funderingen, hetgeen wat in de bunker in overvloed aanwezig is. De rondgang rond de centrale open ruimte zal volledig gevuld worden met deze doorzichtige neteldieren. Zo zal het mogelijk zijn om de kwallen door verschillende openingen en ook langs de bovenzijde van dicht te observeren.

Door deze natuurlijke lichtarmaturen onder te brengen in de bunker tracht ik de onvermijdelijke toekomst, totale overname door de natuur, van de bunker te combineren met de fascinerende wisselwerking van dag en nacht, licht en schaduw.

Ook interessant