Interieur

Fidias Awards 2011 uitgereikt in Antwerpen

Gisterenavond, op 23 november 2011, heeft de vierde feestelijke uitreiking van de FIDIAS Awards plaatsgevonden in Antwerpen. Hierbij werden een aantal studenten en professionele interieurarchitecten aan de hand van een wedstrijd gewaardeerd voor hun werk in de verschillende categorieën. Aansluitend op de uitreiking van de prijzen is in première het Jaarboek Interieur 2011 voorgesteld.
De grote en steeds groeiende opkomst geeft de behoefte en relevantie van dit event duidelijk weer.

De winnaars in de verschillende categoriën:

De Fidias Awards zijn een jaarlijks evenement dat in het leven geroepen is door het AiNB, de Associatie van Interieurarchitecten van België. Deze beroepsvereniging kwam in 2007 tot de vaststelling dat er, in tegenstelling tot de Belgische architecten, voor de interieurarchitecten nog geen wedstrijden of prijzen bestonden. Samen met hun partnerleden en de Belgische instituten voor interieurarchitectuur staken ze de koppen bij elkaar en in 2008 was de eerste editie van de Fidias Awards een feit. De prijsuitreiking ontleent zijn naam van Fidias of Phidias, een Griekse beeldhouwer die onder meer verantwoordelijk was voor het Parthenon. Hij wordt ook vaak in verband gebracht met de gulden snede, een verhouding waar menig interieurarchitect dagelijks gebruik van maakt.

De Fidias Awards erkennen zowel het jonge talent uit de Belgische interieurarchitectuuropleidingen als de professionele interieurarchitect. Voor deze vierde editie gaat men zelfs op zoek naar talent over de taalgrens. Binnen vooropgestelde categorieën dienen studenten en actieve interieurarchitecten hun bijzondere projecten in. De studentenkunnen zich kandidaat stellen voor de categorieën ‘interieurontwerp’ en ‘meubelontwerp’. De professionals kunnenrealisaties inzenden voor de volgende categorieën: ‘privé’, ‘commerciële gebouwen’, ‘openbare gebouwen’, en ‘meubelontwerp’.

De ingezonden projecten worden beoordeeld door een onafhankelijke en veelzijdige jury, waarin interieurarchitecten, maar ook een architect, juweelontwerper, journalist, kunsthistoricus en een fotograaf zetelen. Zij bekijken en evalueren elk project vanuit hun eigenprofessionele perspectief en zo komen ze tot een groep genomineerden per categorie. Hieruit wordt vervolgens telkens een winnaar gekozen die feestelijk bekend wordt gemaakt tijdens een spetterend evenement, waarop mensen uit de sector kunnen netwerken, bijpraten en ideeën kunnen uitwisselen.

Ondertussen is de Fidias Awards uitgegroeid tot een kwaliteitslabel binnen het beroepsveld.

Ook interessant