Duurzaam Bouwen

Fiche hout helpt bij resolute keuze voor gecertificeerd hout

De Vlaamse Overheid ondersteunt beleidsmatig al langer de keuze voor gecertificeerd hout in overheidsopdrachten. Recent werd de ‘fiche hout’ grondig geupdate zodat de vereisten voor het gebruik van gecertificeerd hout én het correcte toezicht hierop vlot en op duidelijke wijze in overheidsopdrachten geïntegreerd kunnen worden.

Het thema ‘duurzaam bosbeheer’ is reeds jaren actueel en zal dat ook blijven. De impact van ongecontroleerde ontbossing op ecosystemen, bedreigde diersoorten, het milieu, het klimaat, de levenskwaliteit van lokale bevolkingsgroepen, e.d. niet te onderschatten.

De overheid als voorbeeldconsument

Overheden zijn belangrijke consumenten van houtproducten én kunnen bovendien een voorbeeldrol vervullen ten aanzien van andere aankopers. De Vlaamse Overheid zet reeds langer in op het gebruik van gecertificeerd hout in overheidsopdrachten, en dit niet enkel op regionaal niveau maar ook richting lokale overheden.

Geupdate ‘fiche hout’: info op maat van de aankoper

Recent werd een geupdate ‘productfiche hout’ gelanceerd die aankopers een gebruiksvriendelijke ondersteuning verschaft. De productfiche maakt het mogelijk om op een snelle en juridisch correcte manier het gebruik van hout uit duurzame bronnen in overheidsopdrachten te integreren.

“De Vlaamse Overheden van regionaal tot lokaal niveau hebben tot op heden al heel wat inspanningen gedaan om het gebruik van gecertificeerd hout te stimuleren” zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België), “en deze geupdate productfiche kan zeker bijdragen om dit te bestendigen en waar nodig te versterken”. “We hopen dat de Vlaamse Overheid ook blijft inzetten op sensibilisatie en ondersteuning van Vlaamse lokale overheden in hun aankoopbeleid en alvast in haar eigen werking zo maximaal mogelijk gebruik maakt van gecertificeerd hout”.

Kiezen voor gecertificeerd hout = kiezen voor bos én samenleving

Als aankoper staat men er wellicht niet steeds bij stil, maar een keuze voor gecertificeerd hout heeft wel degelijk een direct positieve impact. “Het gebruik van FSC gecertificeerd hout is niet enkel garantie voor een verantwoord bosbeheer, maar het is ook goed voor de lokale én mondiale samenleving” zegt Bart Holvoet “Zo brengt FSC gecertificeerd bosbeheer op lokaal vlak baten voor de lokale bevolking en bosarbeiders en draagt duurzaam houtgebruik op mondiaal vlak bij aan de strijd tegen klimaatverandering.”

Ook interessant