Pandavriendelijke bamboedeuren

3 september 2015 Bron: Bouw & Wonen
Fabrikant Reinaerdt Deuren, dochteronderneming van Volker Wessels, produceerde altijd deuren van tropisch hardhout met het FSC-keurmerk. Wel zo’n 300.000 per jaar. Milieubewust zou je zeggen. Toch vonden zij dat het nog beter kon. Nader onderzoek bracht hen bij bamboe en inmiddels zijn de eerste bamboe deuren de deur uit.

FSC-hout

Hout met een FSC-keurmerk wordt gecontroleerd. Voor iedere gekapte boom moet een nieuwe boom terug geplant worden. Zo voorkom je ontbossing, wat heel belangrijk is voor de opname van onze CO2-uitstoot . Het kappen en nieuw planten gaat volgens een circulatiesysteem zodat er altijd volgroeide bomen beschikbaar zijn.

Duurzaam bamboe

Hoewel FSC-bossen dus duurzamer zijn dan bossen zonder controle, kan het nog duurzamer. Bamboe wordt steeds meer gebruikt als bouwmateriaal. Het blijkt ideaal: sterk, duurzaam en mooi. Bamboe is een snelgroeiende grassoort. In 5 jaar tijd is het gras volgroeid en kan het geoogst worden. Bamboebossen kunnen gekweekt worden en regelmatig kappen is juist goed, het bos wordt er alleen maar sterker van. Bovendien neemt bamboe meer CO2 op dan bomen.

Panda’s eten bamboe, maar trekken altijd naar plekken waar lage bamboesoorten staan. Het bamboe dat door de firma Reinaerdt gebruikt wordt, is afkomstig van bamboe waarbij de bladeren pas op 5 meter hoogte groeien. Bovendien wordt het bamboe voor de deuren gekweekt op speciale plantages.

Pandavriendelijke bamboedeuren

Deuren van bamboe

VolkersWessel ontwikkelde deze nieuwe deuren van bamboe. De deuren zijn oersterk en alle testen zoals de rooktest, brandtest, krachttest en duurtest werden glansrijk doorstaan. De eerste 5000 deuren zijn inmiddels geleverd aan een zorginstelling. En Volkers Wessel verwacht over enkele jaren uitsluitend nog bamboe-deuren te leveren.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo