Fabriekshal getransformeerd tot dynamische werkomgeving

  NL   30 september 2020 Bron: HofmanDujardin
Fabriekshal getransformeerd tot dynamische werkomgeving
Architect: HofmanDujardin - Fotografie Matthijs van Roon
Een voormalige nylonfabriek op het duurzame Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is volledig getransformeerd tot een bijzonder kantoor. Binnen de bestaande betonnen structuur hangt een indrukwekkend stelsel van nieuwe vloeren vrij in de hoge ruimte. Visie en ontwerp versterken elkaar in deze co-creatie van HofmanDujardin en Schipper Bosch. Het plan bouwt voort op bestaande kwaliteiten en combineert extra vloeroppervlak met een heldere routing. Zo is in Gebouw KB een dynamische werkomgeving gerealiseerd.

HofmanDujardin
Architect: HofmanDujardin - Fotografie Peter Tijhuis

In de voormalige fabriek stonden oorspronkelijk hoge ketels op een zware verdiepingsvloer. Na verwijdering van de ketels kreeg de lege ruimte een haast sacrale schoonheid. De hoge verdieping met veel licht, lucht en ruimte contrasteert sterk met de begane grond en het souterrain, die vanwege de stevige betonnen draagstructuur een zwaar karakter hebben. Eén doorbaak in de vloer verbindt tegenwoordig deze twee verschillende werelden. Een houten trap vormt hier een ijkpunt en biedt overzicht op de centraal gelegen route die alle nieuwe verdiepingen met elkaar verbindt.

HofmanDujardin
Architect: HofmanDujardin

Driedimensionale compositie

Als een zorgvuldige driedimensionale compositie hangen de nieuwe verdiepingsvloeren op drie niveaus in de hoge open ruimte. De vloervelden creëren zo een diversiteit aan nieuwe werkplekken met eigen kwaliteiten. Elke plek staat in verbinding met andere plekken en biedt tegelijk geborgenheid. Door het midden open te houden valt daglicht diep in het gebouw en blijft de ruimtelijkheid bewaard.

De nieuwe verdiepingsvloeren zijn zo licht mogelijk geconstrueerd. Tussen de betonnen kolommen hangen open vakwerkliggers. De vloeren zijn hier met geïntegreerde klimaatplafonds letterlijk bovenop gelegd. Een intensieve afstemming met de constructeurs, installatieadviseurs en aannemer heeft geleid tot een lichte structuur. Zo blijft niet alleen visueel de ruimtelijkheid behouden, ook is de transformatie hiermee aanpasbaar en eventueel zelfs omkeerbaar. Zo kan de structuur in de toekomst blijven inspelen op nieuwe eisen.

HofmanDujardin
Architect: HofmanDujardin - Fotografie Matthijs van Roon

Dynamische werkomgeving

Naast de hoofdentree staat een lange bar die tevens dienstdoet als receptie. Op de begane grond liggen daarnaast het restaurant en verschillende vergaderruimten. Een grote doorbraak met een tribunetrap vormt een plek voor grotere bijeenkomst en zorgt tegelijkertijd voor daglicht rond de vergaderruimten in het souterrain. Om beweging te stimuleren ligt de lift bewust achterin het gebouw. Deze steekt als zwarte koker door alle verdiepingen heen.

Naast de grote gebaren speelt ook de inrichting nauwkeurig in op de behoefte aan plekken voor samenwerking en plekken voor concentratie. De plattegrond kent een gradatie in privacy: pantry’s en loungeplekken liggen langs de centrale route, werkplekken bevinden zich dieper op de werkvloeren. Op de eerste verdieping is tevens een concentration jungle gerealiseerd, waar werknemers in alle rust tussen het groen kunnen werken. Het kleur- en materialenpalet sluit zorgvuldig aan op de betonnen structuur. Een warmgrijze basistoon is aangevuld met kleurrijke accenten. De gemêleerde vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede garen en een deel van het meubilair is hergebruikt.

HofmanDujardin
Architect: HofmanDujardin - Fotografie Matthijs van Roon

Clean tech campus

Gebouw KB ligt op de cleantech campus Industriepark Kleefse Waard, een duurzaam bedrijventerrein waar ontwikkelaar Schipper Bosch duurzame en energiegerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. Het gebouw is aangesloten op de lokale energiecentrale die draait op lokaal afvalwater, energie en restproducten. Om eenheid op het terrein te bewaren zijn alle gevelrenovaties door Schipper Bosch ontworpen.

HofmanDujardin
Architect: HofmanDujardin - Fotografie Matthijs van Roon

Projectgegevens

Project Gebouw KB
Architect HofmanDujardin in samenwerking met Schipper Bosch
Opdrachtgever IPKW / Schipper Bosch
Locatie Industriepark Kleefse Waard, Arnhem, Nederland
Oppervlakte 3300m²
Periode 2019-2200
Adviseur W-installaties Huisman & van Muijen
Adviseur E-installaties JBTECH
Aannemer Karbouw
Vast meubilair Dokter interieurbouw
Fotografie Matthijs van Roon en Peter Tijhuis

HofmanDujardin
Architect: HofmanDujardin - Fotografie Matthijs van Roon


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo