Bedrijfsnieuws

Era verkocht voor ruim 2 miljard euro aan vastgoed in België in 2023

Era verkocht voor ruim 2 miljard euro aan vastgoed in België in 2023
Vastgoedmakelaar ERA heeft vorig jaar voor het eerst meer dan 2 miljard euro aan vastgoed in 1 jaar tijd verkocht. Ondanks de sterke afkoeling van de vastgoedmarkt, was 2023 een echt boerenjaar voor ERA. Zo groeide de omzet met 10% tot een record van 61,5 miljoen euro en steeg de omzet in Brussel en Wallonië met liefst 47%. "We hebben van de crisis een opportuniteit gemaakt", zegt CEO Johan Krijgsman trots, die nu met ERA ook op weg is om in Franstalig België marktleider te zijn.

De vastgoedsector had het in 2023 niet onder de markt. Vorig jaar werden liefst 15 procent minder woningen en appartementen verkocht in vergelijking met 2022, blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Belgische Notarissen. De fors gestegen rente en de verplichte renovatieplicht voor woningen met een EPC-label E en F schrokken heel wat kopers af.

Mijlpalen

Ondanks die afkoeling noteerde vastgoedmakelaar ERA net een recordjaar. Vorig jaar vonden liefst 111.631 bezoekersafspraken plaats. Dat resulteerde uiteindelijk in een ongezien bedrag van ruim 2,1 miljard euro aan vastgoed is verkocht door één en dezelfde makelaar.

Dankzij die positieve cijfers steeg de omzet met 10% naar een recordomzet van 61,5 miljoen euro. Dit gaat enkel om bemiddeling bij verkoop en verhuur. Ook in Brussel en Wallonië, waar ERA de voorbije jaren meer dan 10 nieuwe kantoren geopend had, steeg de omzet met 47% naar 11 miljoen euro. ERA is ondertussen uitgegroeid tot de absolute marktleider van het land en telt 140 kantoren en 612 medewerkers.

"Ondanks alle uitdagingen van de markt blijven we groeien. Elke crisis is een opportuniteit en daar maakten we duidelijk het verschil. Juist in een moeilijke markt kiezen consumenten bewust en terecht voor professionaliteit en zekerheid en dus ook voor de partij die hen de grootste kans op succes geeft. Huizenjagers waren en zijn nog steeds meer dan ooit op zoek naar begeleiding en een breed gamma aan mogelijkheden. Onze persoonlijke aanpak hadden we al en dankzij onze schaalgrootte hebben wij nu ook voelsprieten in alle regio’s. Het eerste huurappartement, de aankoop van een eerste woning, daarna een tweede woning als investering of als buitenverblijf… Maar ook de verkoop van de woning van overleden naaste. Heel dat traject, dat is onze kernjob en we willen overal aanwezig zijn om iedereen in zijn of haar verhaal verder te helpen. Hierdoor maken we het verschil."

Johan Krijgsman, CEO ERA


Era verkocht voor ruim 2 miljard euro aan vastgoed in België in 2023

Focus op nieuwbouw

Stilstaan is achteruitgaan. Daarom legt CEO Johan Krijgsman de ambities voor 2024 weer hoger. Speciale aandacht gaat daarbij naar nieuwbouw. Zo wil ERA dit jaar door middel van de ondersteuning van hun nieuwe businessunit ERA Projects in totaal liefst 1.000 nieuwbouwentiteiten een nieuwe eigenaar laten krijgen.

Door de dalende rente ziet ERA dit jaar ook meer beweging op de vastgoedmarkt. Zeker voor investeerders worden het weer interessante tijden, voorspelt Johan Krijgsman. De sterk gestegen huurprijzen en het woontekort maken dat een investering sneller terugverdiend zal worden.

"Voor ons is nieuwbouw een cruciaal onderdeel voor de levenslange relatie met onze klant. Vanuit die optiek is ERA Projects, waarbij onze mensen nationaal succesvolle nieuwbouwprojecten vermarkten voor de ontwikkelaars en ook fungeren als acquisiteur voor de ontwikkelaar, zodat zij goede grondposities kunnen innemen. Deze business unit is pas opgericht op MIPIM 2023 en is sindsdien ongelofelijk ontploft. We verwachten dan ook dit jaar een extreem sterke verdere groei."

Johan Krijgsman, CEO ERA


7 nieuwe kantoren openen

Daarnaast heeft ERA het doel om dit 7 nieuwe kantoren te openen en te eindigen op 147. De vastgoedmakelaar heeft al enkele jaren zijn zinnen gezet om de marktleider te zijn in Franstalig België, met een sterke groei als gevolg. Die trend wil het nu verderzetten.

Richting 100 miljoen euro omzet en 180 kantoren tegen 2030

Het stijgend aantal agentschappen in Wallonië en Brussel ligt in lijn met de groei van ERA in heel België. Net als het voorbije jaar wil de makelaar in 2024 opnieuw zijn omzet met 10% laten groeien, zodat het kan afkloppen op 67,5 miljoen euro. De langetermijnambitie van de marktleider voor 2030 is duidelijk: de omzet laten stijgen naar 100 miljoen en het netwerk verruimen tot 180 kantoren, waarvan 60 in Brussel en Wallonië.

Ook interessant