Nieuwbouw

Energiezuinig en gezond ontworpen MFA Keijzershof geopend

Op zaterdag 9 november wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Keijzershof in Pijnacker officieel geopend. Het energiezuinige parkpaviljoen herbergt drie scholen, kinderopvang, een sporthal en een handbalvereniging. Het gebouw krijgt het Frisse School-keurmerk dat garant staat voor beter leren en werken. “Het is voor het eerst dat de automatische klimaatbeheersing op zo’n natuurlijke manier wordt geregeld.”

Natuurlijke luchttoevoer is niet eerder toegepast in Nederland voor een Frisse School. De buitenlucht stroomt langs plafonds en waterleidingen en daarna de klassen in. “Het tocht nergens en er zijn geen complexe installaties voor nodig. Die klimaatsystemen zijn vaak gebruiksonvriendelijk: docenten mogen bijvoorbeeld geen ramen en deuren openzetten. In dit gebouw mag dat wel”, aldus de architecten: Annemiek Braspenning van No Label en Leon Thier van Studio Leon Thier. De installatie is CO2-gestuurd: zodra het zuurstofpeil in het klaslokaal afneemt, treedt automatisch de luchtzuivering in werking.

MFA Keijzershof

Energiezuinig ontwerp

Ook op andere manieren is het gebouw integraal duurzaam ontworpen en gebouwd: de gaanderijen aan het gebouw fungeren als natuurlijke zonwering, er is veel daglicht, de indeling is flexibel, de bodemtemperatuur wordt gebruikt voor verwarming en koeling van het gebouw, en douchen kan met door het dak verwarmd water. “Zo halen we een GPR-duurzaamheidsscore van 8,2. Hoger dan de ambitie van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, onze opdrachtgever. Bovendien pakt de energierekening een stuk lager uit.”

Ontwerp nog tijdens de bouw aangepast

Voor de aanbesteding van dit project gingen vijf partijen een samenwerkingsverband aan: behalve de twee architecten ook duurzaamheidsadviseur W/E adviseurs, installatieadviseur Uticon, en constructeur Smit Westerman. Gebruikers zijn: drie basisscholen (De Keizerskroon, De Vlinderboom en Het Prinsenhof), kinderopvangorganisatie Skippy-PePijn, en handbalvereniging Oliveo. “De sportclub en het speciaal onderwijs sloten later aan, dus we tekenden nog toen de bouw al was begonnen.”

MFA Keijzershof

Bewezen betere schoolprestaties

Het belang van frisse lucht voor een gezonde leeromgeving is de afgelopen jaren onder meer door TNO aangetoond: de leerprestaties nemen toe en het ziekteverzuim neemt af in goed geventileerde klaslokalen. Een zuurstoftekort in de hersenen leidt tot concentratieproblemen, en slechtere scores in taal- en rekentesten, zo blijkt uit onderzoeken. Goed nieuws voor de ruim 600 leerlingen die op dit moment gebruik maken van het parkpaviljoen. Ze kunnen bovendien als in een openluchtschool veel buiten werken of spelen: op het dakterras of de gaanderijen, of in de hofjes . “En het wordt alleen maar groener als straks het park en de schapenwei verder worden aangelegd”, aldus de architecten.

MFA Keijzershof

Ook interessant