Algemeen

Miljarden nodig voor onderhoud Nederlandse scholen

Er zijn miljarden euro’s nodig voor het achterstallig onderhoud van scholen. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek naar de kwaliteit van onderwijshuisvesting, dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs is uitgevoerd. Alleen al met de als noodzakelijk beschouwde aanpassing van de schoolgebouwen is naar schatting een bedrag van 6,9 miljard euro gemoeid, meldt de omroep. Per basisschool zou dit neer komen op een half miljoen, terwijl per middelbare school drie miljoen euro nodig is. Er zijn 6.855 basisscholen en 1.222 middelbare scholen in Nederland.

Aan het onderzoek werkten ongeveer 1.100 schoolleiders mee, van wie zeventig procent vindt dat hun schoolgebouw moet worden aangepast. De deelnemers zijn het meest ontevreden over de bruikbaarheid en flexibiliteit van les- en overblijflokalen. Ook over bergruimtes zijn ze niet te spreken.

Meer dan de helft van de schoolleiders is ontevreden over de mogelijkheid om de temperatuur en ventilatie zelf te regelen. Een kwart geeft aan hier zelfs zeer ontevreden over te zijn. Wel zijn de deelnemers positief over het uiterlijk en de uitstraling van het gebouw, meldt de NOS.

Regeringspartij VVD geeft aan het probleem te erkennen, maar wijst erop dat rijksgeld voor het scholenonderhoud naar gemeenten gaat. Vervolgens zou dit niet worden uitgegeven. De partij wijst er verder op dat de schoolleiders ‘natuurlijk hun totale wensenlijst’ hebben aangegeven ‘en dan is het natuurlijk een hoog bedrag’.

Vanaf 2015 kunnen scholen zelf aan het geld voor onderhoud komen, maar VVD-Kamerlid Straus zegt tegen het Radio 1-Journaal te hopen dat gemeenten snel geld vrijmaken om het belangrijkste onderhoud gauw te laten uitvoeren.

Ook interessant


Build for Life