Architectuur

Volle zaal voor infosessie Energie-eisen voor schoolgebouwen

Volle zaal voor infosessie Energie-eisen voor schoolgebouwen
Meer dan 160 architecten hebben de infonamiddag ‘Energie-eisen voor schoolgebouwen’ van NAV gevolgd. De aanwezigen vernamen hoe onderwijsgebouwen een schoolvoorbeeld kunnen zijn van energiezuinig bouwen. De sessie vond plaats op de vakbeurs Edubuild in Flanders Expo. Nieuwbouwscholen moeten voldoen aan passief-eisen, terwijl het bestaande schoolpatrimonium energiezuinig tot passief wordt gerenoveerd. Met de infonamiddag ‘Energie-eisen voor schoolgebouwen’ illustreerde NAV hoe ontwerpers in de praktijk kunnen voldoen aan deze energie-eisen. De sessie ging door op ‘Edubuild’, de vakbeurs voor bouw en onderhoud van het onderwijspatrimonium. Die was dit jaar aan zijn derde editie toe.

Voor deze infosessie deed NAV onder meer een beroep op de onderzoeksgroep 'Duurzaam Bouwen' van de KU Leuven - KAHO Sint-Lieven. Zij hebben van meer dan 20 recent ontworpen en/of gerealiseerde passief- en E70-scholen het gebouw en de installatie geanalyseerd. In het eerste deel van deze lezing gaven de onderzoekers een overzicht van de toegepaste technieken en toetsten ze deze keuzes aan ontwerprichtlijnen.

Meer concreet ging architect Luc Thienpondt (Plan A architecten) vervolgens in op de renovatie van ‘De Vier Winden Basisschool’ in Molenbeek. Het project houdt de verbouwing in van het bestaande schoolgebouw tot een passiefschool. Het ingesloten gebouw vormde daarbij een extra uitdaging.

De organisatie ziet de grote belangstelling voor de infonamiddag als een bevestiging van de voorbeeldrol die schoolgebouwen vervullen op het vlak van energie-eisen en duurzaamheid.

Ook interessant