Algemeen

Gemiddelde Vlaamse school al 20 jaar niet meer geschilderd

Gemiddelde Vlaamse school al 20 jaar niet meer geschilderd
De doorsnee basisschool in Vlaanderen is vaak al 15 à 20 jaar niet meer geschilderd en scholen hebben het steeds moeilijker om het kostenplaatje van het onderhoud van hun gebouwen te dekken. Dat blijkt uit een steekproef bij Vlaamse scholen van verfproducent Levis in het kader van de actie De Kleurrijkste School. Het is algemeen bekend dat de Belgische scholen het soms moeten stellen met (te) weinig middelen en een verouderde infrastructuur. De moeilijke economische tijden maken het er dan ook niet gemakkelijker op om klaslokalen nieuw leven in te blazen.

Middelen zijn schaars
`De Kleurrijkste School’/‘Mon École en Couleur’ wordt nu al voor het tweede jaar op rij in Vlaanderen en Wallonië georganiseerd. Met de actie wil de verfproducent de scholen helpen om extra middelen te vergaren om meer kleur in de klassen te krijgen.

Een steekproef bracht een belangrijk pijnpunt aan het licht. In meer dan de helft van de gecontacteerde scholen die zich ingeschreven voor de actie, was het geen uitzondering dat de klaslokalen, refter of turnzaal al niet meer geverfd zijn in 15 jaar of meer.

In het VBO College in Oudenaarde was het zelfs 23(!) jaar geleden dat de infrastructuur werd voorzien van een likje verf. “Mijn team en ik werken elke dag keihard om de school zo goed mogelijk te leiden met de weinige middelen die we hebben. Dat lukt, maar voor verven was er lange tijd geen budget. De leerlingen en leerkrachten zijn dan ook dolenthousiast met de make-over van Levis”, zegt directeur Frans Oorts.

Groot succes
Meer dan 1.500 scholen hebben zich al ingeschreven voor de actie sinds de start ervan 2 maanden geleden. Ondertussen is er al voor zo’n 100.000 m2 verf uitgedeeld. “We willen met ‘De Kleurrijkste School’ de katalysator zijn voor vernieuwing, verbetering en verrijking van een volledige gemeenschap. Dankzij het initiatief slaan ouders en directies de handen in elkaar om hun schooltje weer te laten stralen”, zegt Stefan Herrebosch van Levis. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet liet alvast weten de actie te steunen.

De Kleurrijkste School 2013
De Kleurrijkste School 2013 loopt nog tot en met eind juni. Met de actie zamelen directies, leerkrachtenkorpsen en sympathisanten gratis verf in voor de school van hun keuze, op voorwaarde dat die officieel geregistreerd staat op de website www.dekleurrijksteschool.be. Per aangekochte liter verf in de winkel door particulieren, kunnen die online een vierkante meter verf kosteloos wegschenken aan hun favoriete school.

Ook interessant


Build for Life