Algemeen

Schilders zijn wel vragende partij voor dienstencheques

Vice-premier Johan Vande Lanotte denkt aan een tegemoetkoming om de loonlasten van de bedrijven te drukken en plant in concreto de invoering van dienstencheques voor industriële jobs. Zo lezen we vandaag in De Tijd.
Bouwunie is sterk voorstander van een verlaging van de loonkosten om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven te verhogen en pleit in de eerste plaats voor een structurele en directe lastenverlaging. De Belgische bouwbedrijven die personeel tewerkstellen hebben het alsmaar moeilijker. Ze kunnen niet opboksen tegen de concurrentie van buitenlanders die hier tegen lagere prijzen komen werken.

Voka vindt het voorstel van vice-premier Vande Lanotte een druppel op een hete plaat voor de industriële bedrijven.
Bouwunie zegt dat de invoering van dienstencheques wel interessant zou zijn voor schilderwerken. Het gaat om erg arbeidsintensieve werken. Een tegemoetkoming voor schilder- en behangwerken in particuliere woningen zou aanzienlijke terugverdieneffecten genereren. Deze betekent immers een lastenverlaging voor de werkgevers én vormt een ideaal strijdmiddel tegen het zwartwerk waartegen de reguliere schildersbedrijven moeten concurreren. Het succes ervan is trouwens bewezen omdat dergelijk systeem voor de uurlonen van de schilder- en decoratiebedrijven al bestond in 1999. De reden van het succes is te zoeken in het feit dat de cheque het prijsverschil met het zwartwerk neutraliseert terwijl de klant werk van professionele kwaliteit krijgt. Het dienstenchequesysteem moet dan wel zo eenvoudig mogelijk te gebruiken zijn voor de klanten en de schildersbedrijven.
Build for Life