Duurzaam Bouwen

Energieprestatieregelgeving steeds beter nageleefd

Het VEA stelt vast dat het procentueel aantal EPB-aangiftes waarin een boete wordt gerapporteerd de laatste jaren sterk afgenomen is. Voor vergunningen aangevraagd in 2006 bedroeg dit nog ruim 9 procent. De laatste jaren stabiliseert dit zich rond de 3,5 procent.

De Energieprestatieregelgeving trad in Vlaanderen in werking voor bouwvergunningen aangevraagd vanaf 1 januari 2006. “De energieprestatie-eisen, zoals het maximale E-peil, worden zeer goed nageleefd”, zegt Jan Vereecke van het VEA. “Dit E-peil geeft weer hoe energiezuinig het gebouw is. Slechts zelden wordt er hiervoor een boete opgelegd. In de boetedossiers ontbreken meestal enkele ventilatiecomponenten. Het is slechts uitzonderlijk dat er totaal geen ventilatiesysteem geplaatst is. Het is dus zeker niet aan te raden de boete te verkiezen boven het voldoen aan de EPB-eisen. De boetes bedragen immers het drievoud van de nodige investering om wel aan de eisen te voldoen.”

Procentueel aantal EPB-aangiftes met boete > 250€ per aanvraagjaar van de vergunning



Het VEA startte in 2008 met het opleggen van administratieve boetes voor gebouwen die niet voldoen aan de EPB-eisen. Dit gebeurt op basis van de ingediende EPB-aangifte na ingebruikname van het gebouw. Er zit dus meestal een doorlooptijd van een aantal jaren tussen de initiële bouwaanvraag en de EPB-aangifte, die de as-built toestand van het gebouw weergeeft. Sinds 2011 zet het VEA extra personeel in om de dossiers inhoudelijk te behandelen. Het vestigen van de boetes kende daardoor een tijdelijke opstoot in 2012 die vermoedelijk nog doorgezet zal worden in 2013. Er wordt verwacht dat daarna ook het aantal op te leggen boetes zal stabiliseren, net zoals het aantal ingediende EPB-aangiftes waarbij een overtreding wordt vastgesteld.

De verdubbeling van het aantal boetes, zoals in eerdere berichtgeving vermeld werd, is dus allerminst een teken dat er iets aan het systeem schort. “In 2012 werden er boetes opgelegd voor aangiftes die ingediend werden van 2006 tot 2012”, zegt Jan Vereecke van het VEA. “Het is dus niet correct om het aantal boetes te vergelijken met het aantal aangiftes dat enkel in 2012 ingediend werd. Wij stellen zelfs vast dat het aantal overtredingen jaar na jaar afneemt, ondanks de doorgevoerde verstrengingen van E-peil en K-peil. De ventilatie-eisen werden bovendien nog nooit verstrengd. Er zijn dan ook geen aanwijzingen dat het procentueel aantal boetedossiers de komende jaren zal toenemen. De toekomstige eisen worden ook steeds berekend rekening houdend met de bouwkost en de besparing tijdens het gebruik van het gebouw.”

Ook interessant