Binnenafwerking

Energie besparen met leemstuc

Leemstuc is een stucsoort met een relatief lage prijs per vierkante meter. Leemstuc is ook een type stucwerk dat dankzij unieke eigenschappen uw binnenklimaat bevordert. Bovendien maken de warmte en vochtregulerende eigenschappen van leemstuc een milieuvriendelijke en energiebesparende wandafwerking. In combinatie met wandverwarming laat u leemstuc optimaal tot zijn recht komen. In de winter laat u warm water door de buizen stromen en in de zomer koud water zodat u in beide seizoenen een behaaglijke binnentemperatuur creëert.

Energie besparen

Eenvoudig op de energierekening besparen is iets dat voor iedereen interessant is. Leemstuc is een stucsoort die uw energierekening omlaag helpt en tegelijkertijd een lage prijs per vierkante meter kent. Leemstuc is niet te evenaren wanneer het aankomt op warmte opslaan en afgeven. De leem neemt warmte op uit de verwarmde binnenlucht en geeft deze af wanneer de binnentemperatuur weer daalt.

Energie besparen met wandverwarming

Daarnaast bespaart u ook op energie wanneer u kiest voor wandverwarming in combinatie met leemstuc. De leem geeft de warmte geleidelijk af en neemt deze ook geleidelijk op. U hoeft zo minder snel te stoken omdat de leem eigenlijk als een thermostaat functioneert. Vergeleken met andere stucsoorten is er geen type stucwerk dat leemstuc qua eigenschappen kan evenaren.

Binnenklimaat

Leemstuc heeft een positieve invloed op uw binnenklimaat. De warmte en vochtregulerende eigenschappen zorgen ervoor dat de temperatuur en het luchtvochtigheidspercentage constant zijn. Met leemstuc op uw muren blijft de luchtvochtigheid min of meer constant rond de 50%, wat doorgaans als het prettigst wordt ervaren. Dit percentage wordt doorgaans als prettig ervaren.

Vochtregulerend

Het luchtvochtigheidspercentage in de woonruimte blijft ongeveer hetzelfde vanwege de unieke vochtregulerende eigenschap van leemstuc. Leem neemt vocht op wanneer de binnenlucht te veel vocht bevat. Wanneer dat gehalte weer daalt geeft de leem weer vocht af zodat het vochtgehalte in de binnenlucht weer terugkeert op het normale niveau. Een te droge binnenlucht kan leiden tot onaangenaamheden en gezondheidsklachten

Natuurlijke stoffen

Een stucsoort die geheel uit natuurlijke stoffen bestaat is beter voor mens, dier en milieu. Leemstuc is een mengsel van klei, zand en silt. Er wordt doorgaans strohaksel aan toegevoegd om de kans op krimpscheuren te verminderen. Leemstuc is dus een 100% natuurlijke stucsoort zonder chemische toevoegingen.

Produceren

Het winnen van leem kost bovendien zeer weinig energie. Bijvoorbeeld bakstenen en beton: het produceren van leem vergt slechts 1% van de energie die er nodig is voor het vervaardigen van bakstenen of beton.

Eenvoudig repareren

Wanneer er bij leemstuc kleine beschadigingen optreden in het oppervlak dan zijn deze eenvoudig te herstellen. Vaak zijn water, een vochtige spons en een beetje leem voldoende om lichte schade te herstellen. Bewaar dan ook altijd wat leem in dezelfde kleur als die u aangebracht heeft. Zo treedt er geen kleurverschil op bij het herstellen van oneffenheden.

Ook interessant