Duurzaam Bouwen

Subsidiereglement voor bio-ecologische bouwmaterialen

Morgen keurt het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Leopoldsburg een reglement goed waarbij inwoners van de gemeente een subsidie kunnen krijgen als ze ‘bio-ecologische bouwmaterialen’ gebruiken. Dit zijn natuurlijke, milieuverantwoorde en gezonde bouwmaterialen. Vaak zijn deze materialen duurder dan de gewone. De gemeente wil een stimulans geven om deze materialen meer toe te passen. Daarom nam Leopoldsburg het reglement dat de gemeente Riemst vorig jaar al goedkeurde over. VIBE vzw, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen, dat het subsidiereglement uitschreef, meldt dat intussen ook de gemeente Opglabbeek natuurverven subsidieert.

Verf, isolatie, hout

Het reglement gaat vooral over natuurverf, isolatiematerialen op basis van onuitputtelijke grondstoffen (gerecycleerd papier, land- en bosbouwgrondstoffen) en hout met het FSC-label. Materialen die het strenge naturepluslabel behaalden, krijgen een extra subsidie, omdat deze materialen ook effectief getest zijn op milieu- en gezondheidseffecten.

Voor natuurverf bedraagt de premie 15 % van de aankoopfactuur, met een maximum van 250 euro. Verven met het naturepluslabel geven recht op 20 % korting, met een maximum van 300 euro.

Ook voor isolatiematerialen uit vlas, papiervlokken, houtvezels hennep enz. is er een subsidie van 15 % voorzien, met een maximum van 800 euro. Riemst wil zelfs het bouwen met strobalen subsidiëren. Ook hier is er een extra subsidie voor isolatiematerialen met naturepluslabel (20 %, met een maximum van 1.000 euro).

Ten derde is er nog een subsidie voorzien voor wie FSC-gelabeld hout wil toepassen. Dat hout komt gecontroleerd verantwoorde bosbouw.

Bio-ecologisch bouwen stimuleren

Marc Reynders, Schepen van Leefmilieu in Leopoldsburg: "De laatse twee jaren hebben we als gemeente serieuze inspanningen gedaan om milieuvriendelijk en duurzaam bouwen te stimuleren bij onze inwoners. Denk bijvoorbeeld maar aan de projecten Tankslag (2005) en Zonneslag (2006), de subsidie voor planadvies duurzaam bouwen (2005), ons engagement bij het Steunpunt voor Duurzaam Bouwen Limburg (2006), de verhoogde subsidie voor het gebruik van zonne-energie (2006+2007). Nu willen we nog een stap verder gaan: inwoners die duurzame (isolatie)materialen en verven gebruiken bij de bouw of verbouwing van hun woning krijgen een financieel duwtje in de rug! De gemeente Riemst heeft in samenwerking met VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen, www.vibe.be) dit reglement uitgewerkt en wij nemen dit over."

Op 18 oktober organiseerde de gemeente al een ‘open milieuraad’ met een infovergadering over bio-ecologisch bouwen en de inhoud van het reglement. “In 2007 zal er een tweede infoavond volgen", vult de schepen nog aan.

Tendens?

Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen looft het gemeenbestuur met dit initiatief. Ook het gemeentebestuur van Opglabbeek verdient een pluim, want daar werd een deel van het subsdiereglement goedgekeurd, met name het deel over natuurverven. ‘Ik denk dat er nu nog verscheidene andere gemeenten zullen volgen’, zo zegt Lieve Van Hoef, interimvoorzitter van VIBE-Limburg ‘misschien kunnen we binnenkort zelfs preken van een bio-ecologische tendens in Limburg’.

Het VIBE-secretariaat in Antwerpen weet dat er ook in andere provincies stilaan belangstelling begint te bestaan voor dit reglement.