Duurzaam Bouwen

Doe het in stro!

Bouwen met strobalen. Het lijkt een extreem geitenwollensokken-verhaal. Niettemin kent bouwen met strobalen steeds meer succes, sinds een aantal jaar ook in West-Europa. Intussen staan er in Vlaanderen ook al een twintigtal huizen die opgebouwd zijn met strobalen. In Duitsland bestaat er inmiddels ook een officiële lambda-waarde (isolerende waarde) voor strobalen die met gestandaardiseerde productiemethodes gemaakt worden.

Stro is een grondstof die massaal vrijkomt in de landbouw. In de landbouwsector is er een overschot aan stro. VIBE schat dat er met het stro-overschot dat in Vlaanderen geproduceerd wordt, ongeveer 4.670 huizen gebouwd kunnen worden. Indien we op Belgisch niveau rekenen, zouden we zowat aan 14.000 potentiële strobalen huizen komen.

Stro is een goed isolerend materiaal. Het is perfect mogelijk om met strobalen een passiefhuis te bouwen. Een strobaal is constructie- en isolatiemateriaal in één. Als overschotproduct is stro ook goedkoop. En in tegenstelling tot wat velen denken, is stro geen extreem brandbaar materiaal!

Bij ons wordt strobalenbouw meestal toegepast in een dragende houtskeletconstructie en bepleisterd. Andere constructiewijzen zijn echter mogelijk.

De oorsprong van strobalenbouw ligt in de VS. Daar wordt al heel lang met strobalen gebouwd.

Kom er alles over te weten op deze VIBE-studiedag. Verscheidene architecten tonen de details van hun realisaties en de manier waarop er bij ons gewerkt wordt. Vanzelfsprekend is er ruimte voor vragen en discussie.

VIBE-studiedag:
Op 19 september om 13.00 uur in het Kasteel Walburg in de Walburgstraat 35 (R. De Vidtspark), 9100 Sint-Niklaas.