Vastgoed

Eigen huis onbereikbaar voor ruim twee derde Nederlandse starters

Eigen huis onbereikbaar voor ruim twee derde Nederlandse starters
Voor maar liefst 68 procent van de Nederlandse starters op de woningmarkt is het momenteel onmogelijk om een eigen woning te kopen. Dit blijkt uit onderzoek van Viisi Hypotheken onder 1.004 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar met een koopwens, uitgevoerd door Panelwizard. Meer dan driekwart van de ondervraagden denkt dat het voor hen (nog) lastiger wordt om in het aankomende jaar een succesvolle hypotheekaanvraag te doen.

Eigen huis onbereikbaar voor ruim twee derde Nederlandse starters
Niet alleen praktisch- en middelbaargeschoolden starters (75 procent) hebben het lastig. Zo zegt maar liefst 58 procent van de hoogopgeleiden dat ze op dit moment geen woning kunnen kopen. “Dat starters met over het algemeen hogere salarissen zelfs geen mogelijkheid zien om een eigen woning te kopen, laat zien hoe erg de huidige woningmarkt op slot zit”, zegt Michiel Goris, econoom bij Viisi Hypotheken. “Huizenprijzen zijn gestegen tot recordhoogtes en naar verwachting loopt het woningtekort de komende jaren alleen maar verder op. Dit in combinatie met een spaarrente van bijna nul procent, die spaarders naar onroerend goed als belegging drijft, is een giftige en prijsopdrijvende cocktail die woningen voor starters onbereikbaar maakt.

Sparen

Uit het onderzoek blijkt dat het sombere vooruitzicht voor starters niet alleen een gevolg is van externe factoren. Zo zegt maar liefst 59 procent van de ondervraagden te weinig te hebben gespaard om een woning te kunnen kopen. Naast praktisch geschoolden (56 procent) en middelbaaropgeleiden (68 procent) ligt dit percentage ook onder hoogopgeleiden nog steeds opvallend hoog (50 procent). Mede door het tekort aan spaargeld stellen twee op de drie starters zonder financiële steun van hun (groot)ouders geen huis te kunnen kopen. Goris: “Wij zien dat ouders steeds vaker financieel bijdragen aan de koop van een eerste woning. Desondanks wil ik alle jongeren op het hart drukken om zoveel mogelijk eigen geld opzij te zetten voor je eerste koophuis. Hoe meer geld je zelf inbrengt hoe groter de kans is dat je een koop succesvol afrondt. Mocht je aan het einde van de rit iets overhouden, dan kun je het altijd nog gebruiken voor de afwerking en/of aankleding van je nieuwe woning.”

Eigen huis onbereikbaar voor ruim twee derde Nederlandse starters

Jaloezie

Zowel de hoge huizenprijzen als het gebrek aan spaarlust zorgen ervoor dat het voor veel starters onmogelijk is om een huis te kopen. Van alle ondervraagden baalt 64 procent ervan dat zij (nog) geen eigen woning hebben. Maar liefst 59 procent is zelfs jaloers op vrienden die deze stap al wel hebben gezet. Goris: “Omdat er momenteel een tekort is aan betaalbare starterswoningen, blijven veel jongeren onnodig lang in een dure huurwoning of studentenkamer hangen. Daardoor bouwen zij in vergelijking tot voorgaande generaties veel minder kapitaal op, met alle gevolgen van dien. Om ervoor te zorgen dat we over een aantal decennia niet spreken van een verloren generatie, is het belangrijk dat we deze ongewenste effecten op korte termijn uit ons systeem bannen. Bijvoorbeeld door de bouwproductie nu écht te vergroten en de leennormen meer te laten aansluiten bij de daadwerkelijke huurkosten. Ik vind het niet juist dat de overheid bepaalde starters verbiedt om 1.000 euro maandelijkse hypotheeklast (inclusief aflossing) te dragen. Hierdoor heeft deze groep vaak geen andere keus dan voor 1.000 of zelfs 1.200 euro per maand te huren.

Eigen huis onbereikbaar voor ruim twee derde Nederlandse starters

Ook interessant