Duurzaam Bouwen

Eerste woning met skelet van bamboe gerealiseerd in Nederland

Eerste woning met skelet van bamboe gerealiseerd in Nederland
© Rogier Fokke fotografie
Strito development B.V. heeft onlangs hun eerste woningconcept gelanceerd onder de naam strito studio. Namelijk, gezonde, modulaire woningen gemaakt van regeneratieve, natuurlijke bouwmaterialen. De eerste module is gemaakt met bamboebalken als skelet. Een unicum in Nederland. Het showmodel is te bezichtigen in de buurt van Nijmegen.

Bamboe

Volgens Moso International is het de eerste keer in Nederland dat bamboe constructief wordt gebruikt in een dergelijk bouwwerk. Willem Fokke, oprichter van strito, ziet veel potentie in bamboe als bouwmateriaal. “Bamboe heeft een veel hogere regeneratieve waarde dan hout. Daardoor kunnen we meer en sneller produceren”. Strito development is om die reden voornemens verder te gaan met de ontwikkeling van een constructieve bouwmethode met bamboe.

Patrick Teuffel - professor aan de TU Eindhoven - was een van de weinigen die het met zijn bedrijf Circular Structural Design aandurfde om de berekeningen te maken voor de constructie. Het bouwwerk is daarmee berekend voor de een na hoogste windbelasting volgens het bouwbesluit.

Modulair woningconcept

Het unieke aan dit woningconcept is de modulariteit. Ze passen op 1 manier in elkaar. Het idee, bedacht door architectenbureau Rotative Studio, is dat 4 functioneel zelfstandige modules zo samen een woning vormen. Hierdoor kan de woning groeien of krimpen naar gelang de samenstelling van het huishouden. Voor 2 volwassenen kunnen 2 modules volstaan. Vindt er gezinsuitbreiding plaats dan kan een 3e module als slaapkamer worden toegevoegd. Huurders hoeven op die manier nooit te veel te betalen voor hun woonruimte.

Eerste woning met skelet van bamboe gerealiseerd in Nederland

Regeneratieve, natuurlijke bouwmaterialen

Naast bamboe is ook gebruik gemaakt van andere natuurlijke materialen. Traditionele materialen en bouwmethoden zijn namelijk zeer vervuilend. Een deel van de oplossing ligt in het bouwen met natuurlijke bouwmaterialen die weer aangroeien. Denk aan hennep voor isolatie, of Nederlandse populieren voor de gevelbekleding.

Op deze manier slaan we veel CO2 op en creëren we gezondere leefomgevingen. De studio die te zien is op de foto is voor 85% van het gewicht biobased en slaat volgens voorlopige berekeningen netto 1083 kg CO2 op. Dat staat gelijk aan bijna 11.000 kilometer rijden met de auto.

Ook interessant